1 błąd i truskawki szybciej się psują. Miej się lepiej na baczności
Truskawki są już dostępne niemal wszędzie. Zakupione owoce mogą jednak bardzo szybko stracić swoje walory, jeśli nie zadbamy o odpowiednie umycie owoców. Unikać powinniśmy przede wszystkim używania ciepłej wody, która ułatwia psucie się produktu. Podpowiadamy, na co jeszcze warto zwrócić uwagę, by w pełni cieszyć się smakiem truskawek.
Ciepła woda nie nadaje się do mycia truskawek
Temperatura płynu, w którym oczyszczamy owoce, ma znaczenie. Używając chłodnej wody, możemy mieć niemal pewność, że truskawki nie utracą swojej jędrności. Choć może wydawać się to rozrzutnością — dobrze jest skorzystać z wody przefiltrowanej lub nawet mineralnej.
Takie podejście pozwoli nam uniknąć sytuacji, w której na naszych truskawkach zgromadzą się zanieczyszczenia z wodociągów czy bakterie. Jeśli dodatkowo pozwolimy truskawkom swobodnie wyschnąć, będą długo cieszyć nas smakiem.
Truskawki bez szypułek tracą świeżość
Wielu z nas oczyszcza owoce od razu po powrocie z zakupów, niezależnie od tego, czy zamierza je od razu zjeść, czy nie. To spory błąd, bo owoc bez „ogonka” szybciej traci walory. Szypułkę należy usuwać bezpośrednio przed jedzeniem i już po umyciu truskawek. Warto wiedzieć, że nie jest to konieczne, ponieważ jest ona jadalna .
W niektórych przypadkach zależy nam jednak na estetycznym wyglądzie owoców, a listki nie zawsze dobrze się prezentują. Wtedy można je odciąć, ale zachęcamy do zamrożenia i dodania do koktajli — nie będą wyczuwalne.
Jak wykorzystać truskawki?
Sezonowe owoce dobrze odnajdą się zarówno w słodkich rarytasach, jak i w sałatkach z dodatkiem warzyw. Wytrawne propozycje można podkreślać octem balsamicznym lub pieprzem — przyjemnie kontrastują one ze słodyczą truskawek.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na desery z udziałem truskawek. Polecamy prosty i orzeźwiający kompot — będzie idealny upalne popołudnia. Wypróbujcie też pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami .