Smakosze.pl Porady 1 błąd i truskawki szybciej się psują. Miej się lepiej na baczności
canva/matt_benoit

1 błąd i truskawki szybciej się psują. Miej się lepiej na baczności

12 czerwca 2023

Truskawki są już dostępne niemal wszędzie. Zakupione owoce mogą jednak bardzo szybko stracić swoje walory, jeśli nie zadbamy o odpowiednie umycie owoców. Unikać powinniśmy przede wszystkim używania ciepłej wody, która ułatwia psucie się produktu. Podpowiadamy, na co jeszcze warto zwrócić uwagę, by w pełni cieszyć się smakiem truskawek.

Ciepła woda nie nadaje się do mycia truskawek

Temperatura płynu, w którym oczyszczamy owoce, ma znaczenie. Używając chłodnej wody, możemy mieć niemal pewność, że truskawki nie utracą swojej jędrności. Choć może wydawać się to rozrzutnością — dobrze jest skorzystać z wody przefiltrowanej lub nawet mineralnej.

Takie podejście pozwoli nam uniknąć sytuacji, w której na naszych truskawkach zgromadzą się zanieczyszczenia z wodociągów czy bakterie. Jeśli dodatkowo pozwolimy truskawkom swobodnie wyschnąć, będą długo cieszyć nas smakiem.

Zobaczyła czereśnie w sklepie i nie mogła milczeć. „Dziwna cena”

Truskawki bez szypułek tracą świeżość

Wielu z nas oczyszcza owoce od razu po powrocie z zakupów, niezależnie od tego, czy zamierza je od razu zjeść, czy nie. To spory błąd, bo owoc bez „ogonka” szybciej traci walory. Szypułkę należy usuwać bezpośrednio przed jedzeniem i już po umyciu truskawek. Warto wiedzieć, że nie jest to konieczne, ponieważ jest ona jadalna .

W niektórych przypadkach zależy nam jednak na estetycznym wyglądzie owoców, a listki nie zawsze dobrze się prezentują. Wtedy można je odciąć, ale zachęcamy do zamrożenia i dodania do koktajli — nie będą wyczuwalne.

Jak wykorzystać truskawki?

Sezonowe owoce dobrze odnajdą się zarówno w słodkich rarytasach, jak i w sałatkach z dodatkiem warzyw. Wytrawne propozycje można podkreślać octem balsamicznym lub pieprzem — przyjemnie kontrastują one ze słodyczą truskawek.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na desery z udziałem truskawek. Polecamy prosty i orzeźwiający kompot — będzie idealny upalne popołudnia. Wypróbujcie też pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami .

Truskawki należy myć ostrożnie.png
canva/shulevich
Poszła do Lidla i wypchała koszyk po brzegi. Nie uwierzysz ile zapłaciła za zakupy na tydzień
Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy