Szybkie ciasto z truskawkami. Pyszny deser, który zrobisz w chwilę
Szybkie ciasto z truskawkami przygotujemy w 15 minut. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, delikatne, z waniliową nutą i przede wszystkim bardzo truskawkowe i lekkie. Ten deser jest idealny w upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na czekoladę, czy kremy.
Ciężko wyobrazić sobie kawę w dzień wolny od pracy bez kawałka czegoś słodkiego. Moim zdaniem domowe ciasta są o niebo lepsze od kupnych wypieków, czy ciastek. Szybkie ciasto z truskawkami jest jednym z tych ciast, które znikają jeszcze tego samego dnia.
Szybkie ciasto z truskawkami przypomina nieco biszkopt- jest równie puszysty, delikatny i wilgotny w środku. Deser przygotowany z owocami sezonowymi dosłownie rozpływa się w ustach, a na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut.
Do przygotowania szybkiego ciasta wykorzystajmy składniki w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu możemy od razu wyjąć placek z piekarnika, ponieważ w przeciwieństwie do biszkoptu, nie ma ryzyka, że nam opadnie.
Przepis na szybkie ciasto z truskawkami
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki drobnego cukru
opakowani cukru wanilinowego
650 g truskawek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
pół szklanki oleju
cukier pudrem do oprószenia ciasta
Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?
Truskawki umyj, odetnij szypułki. Większe truskawki przekrój na pół. Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem i cukrem pudrem, następnie wlej olej i miksuj prze chwilę.
Do masy dodawaj partiami przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, powciskaj truskawki.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz ciasto przez godzinę. Po ostudzeniu oprósz je cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Przygotuj również pyszne i szybkei ciasto bez pieczenia, czyli sernik na zimno z arbuzowo- truskawkową nutą, rozpływa się w ustach. Z truskawek warto zrobić również przetwory na zimę- tu poznasz przepis na konfiturę truskawkową, jest idealna do naleśników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Źródło: smaker.pl