Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.07.2022 12:17

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

kompot
canva/AntoninaKosareva

Zapraszamy was na orzeźwiający, letni kompot jak u babci. Będzie on doskonałą ochłodą nawet w najgorętsze dni. Dodajcie do napoju jeden niecodzienny składnik, a nabierze on wyjątkowego smaku i delikatności. Chodzi o cukinię, która co prawda jest warzywem, ale bardzo dobrze komponuje się z owocami. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Kompot to pyszny napój, który znamy głównie z dzieciństwa. Latem zawsze częstowała nim babcia i chyba do dziś pamiętacie jego niezwykły aromat i smak. Dzisiaj w dobie doskonale zaopatrzonych sklepów częściej sięgamy po gotowe napoje niż po te domowej roboty. A szkoda, bo tak smacznego i naturalnego napoju, jak kompot nie kupicie nigdzie.

Może więc warto wrócić nieco do starych, dawnych czasów i ugotować dziś letni kompot? Nie jest to ani pracochłonne, ani czasochłonne. Wystarczy wrzucić do wody owoce, najlepiej ich mieszankę, trochę pogotować i dosłodzić do smaku. Dziś proponujemy do garnka z gotującym się kompotem dorzucić też cukinię. Zadziwiające prawda? A jednak wasz kompot dzięki temu dodatkowi stanie się naprawdę niezwykły.

Przepis na wyjątkowy kompot jak u babci

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek

  • 1 szklanka czereśni

  • 2 jabłka

  • 1 młoda cukinia

  • 3-4 gałązki mięty

  • cukier i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie domowego kompotu

Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Czereśnie opłucz, osącz, wydryluj. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.

Cukinię umyj, wydrąż środek z nasionami, pokrój w plastry. Gałązki mięty opłucz, osusz, oberwij z nich listki.

Jabłka i cukinię włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody, zagotuj, gotuj 3 minuty. Wyjmij je z wywaru. Do kompotu dodaj truskawki, czereśnie i listki mięty. Gotuj całość 3 minuty.

Kompot dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem, wystudź. Do dzbanka włóż ugotowane jabłka i cukinię, zalej je kompotem. Wskazówki:

  • Jeśli wolisz klarowny kompot, możesz przelać go przez sito. Owoce z kompotu możesz zjeść oddzielnie na deser.

  • Do gorącego, ugotowanego kompotu możesz wsypać torebkę galaretki np. truskawkowej. Dzięki temu po przestygnięciu kompot będzie miał większą gęstość.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kompot z rabarbaru, a także na kompot truskawkowy do słoików.

kompot
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy