44 osoby narażone na zatrucie salmonellą w rzeszowskim lokalu. Szczegóły szokują
Restauracja z Rzeszowa podała w ostatnim czasie posiłek, po którym spora grupa klientów zgłosiła dolegliwości. Właśnie podano, że na zatrucie narażonych było aż 44 osoby. Znaczna grupa ma objawy.
Sanepid podaje informacje o rzeszowskiej restauracji
W minionym tygodniu informowaliśmy o niebezpiecznej sytuacji , jaka miała miejsce w kawiarni Rzeszuff na Podkarpaciu. Podano wtedy, że doszło do ryzyka zakażenia salmonellą, a 7 osób wymagało hospitalizacji.
Dziś w okolicach godziny 12 przedstawiciel sanepidu w komunikacie przekazanym do wiadomości publicznej powiedział, że aż 36 osób z 44, które były narażone na kontakt z salmonellą enteritidis, wykazuje objawy towarzyszące zatruciu.
Wyniki testów klientów restauracji wkrótce
Obecnie wciąż trwają testy, ale w przypadku 13 osób potwierdzono już, że to wspomniana bakteria jest przyczyną problemów. Ostateczne wyniki badań mają być znane 6 czerwca rano.
W poniedziałkowym komunikacie poinformowano też, że do grupy wykazujących objawy osób dołączył pracownik kawiarni Rzeszuff odpowiadający za sporządzanie sosu holenderskiego serwowanego z feralnymi jajkami po benedyktyńsku.
Kiedy ponowne otwarcie restauracji?
W tej kwestii właściciele wciąż czekają na wynik postępowania wyjaśniającego i dodatkową kontrolę sanepidu, której wynik wpłynie na dalsze losy lokalu.
Na naszej stronie znajdziecie przepis na jajka po benedyktyńsku . Świetnie smakują np. z grillowanymi szparagami . Pamiętajcie, tylko by wybrać produkt ze sprawdzonego źródła — zwłaszcza jeśli planujecie przygotowanie sosu holenderskiego.
Źródło: rzeszow-news