Smakosze.pl Restauracje 44 osoby narażone na zatrucie salmonellą w rzeszowskim lokalu. Szczegóły szokują
canva/Foodiesfeed

44 osoby narażone na zatrucie salmonellą w rzeszowskim lokalu. Szczegóły szokują

5 czerwca 2023

Restauracja z Rzeszowa podała w ostatnim czasie posiłek, po którym spora grupa klientów zgłosiła dolegliwości. Właśnie podano, że na zatrucie narażonych było aż 44 osoby. Znaczna grupa ma objawy.

Sanepid podaje informacje o rzeszowskiej restauracji

W minionym tygodniu informowaliśmy o niebezpiecznej sytuacji , jaka miała miejsce w kawiarni Rzeszuff na Podkarpaciu. Podano wtedy, że doszło do ryzyka zakażenia salmonellą, a 7 osób wymagało hospitalizacji.

Dziś w okolicach godziny 12 przedstawiciel sanepidu w komunikacie przekazanym do wiadomości publicznej powiedział, że aż 36 osób z 44, które były narażone na kontakt z salmonellą enteritidis, wykazuje objawy towarzyszące zatruciu.

Zamówiła frytki na festynie. Rachunek wbił ją w ziemię

Wyniki testów klientów restauracji wkrótce

Obecnie wciąż trwają testy, ale w przypadku 13 osób potwierdzono już, że to wspomniana bakteria jest przyczyną problemów. Ostateczne wyniki badań mają być znane 6 czerwca rano.

W poniedziałkowym komunikacie poinformowano też, że do grupy wykazujących objawy osób dołączył pracownik kawiarni Rzeszuff odpowiadający za sporządzanie sosu holenderskiego serwowanego z feralnymi jajkami po benedyktyńsku.

Kiedy ponowne otwarcie restauracji?

W tej kwestii właściciele wciąż czekają na wynik postępowania wyjaśniającego i dodatkową kontrolę sanepidu, której wynik wpłynie na dalsze losy lokalu.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na jajka po benedyktyńsku . Świetnie smakują np. z grillowanymi szparagami . Pamiętajcie, tylko by wybrać produkt ze sprawdzonego źródła — zwłaszcza jeśli planujecie przygotowanie sosu holenderskiego.

Nowe informacje o restauracji.png
canva/Keegan Checks, Pexels

Źródło: rzeszow-news

Pracowała w cateringu dla szpitala. Teraz opowiedziała o niecnych praktykach
Hitowa pułapka na muszki owocówki. Zrobisz ją z 3 prostych składników
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy