Absolutny hit. Ten sposób na gołąbki powala klasykę na kolana. Nigdy nie wrócisz do zwykłego przepisu
Gołąbki dość często goszczą na stołach Polaków. To lubiane danie obiadowe, które przygotujemy w krótkim czasie. Niektórzy gołąbki, duszą, inni pieką. Jednak my polecamy przepis na pyszne gołąbki z dodatkiem, który być może znajdziesz w swojej lodówce i kuchni. Ten przepis jest absolutnym hitem.
Gołąbki- jedz je na zdrowie!
Gołąbki z białej kapusty są prawdziwą bombą witaminową. Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym, który dostarczy nam witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. To warzywo jest też świetnym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Dobroczynnie działa na nasz układ trawienny i odpornościowy.
Jedzenie kapusty wspomaga nasz organizm walce z infekcjami. Wpływa też na wygląd włosów i paznokci. Spożywanie kapusty ma działanie antynowotworowe i antybakteryjne. Gołąbki z białej kapusty i dodatkiem jajka oraz kaszy manny- będą pysznym daniem na obiad dla całej rodziny.
Jak przygotować gołąbki z dodatkiem jajka i kaszy manny?
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- duża biała kapusta
- szklanka kaszy manny
- 2 cebule
- 3 jajka
- woreczek ryżu
- 2 kostki bulionowe
- pół słoiczka przecieru
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Gotujemy ryż, kapustę szatkujemy dość drobno. Do kapusty dodajemy ryż, kaszę manną, mięso mielone. Wbijamy do miski jajka, dodajemy cebulę podsmażoną. Dodajemy sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy gołąbki. Podsmażamy je na patelni. Przygotowujemy bulion, dodajemy do niego przecier pomidorowy i robimy sos do gołąbków. Gołąbki na patelni zalewamy sosem i dusimy jeszcze około 30 minut.
Gołąbki, czyli szybko i smacznie
Gołąbki z kaszą manną są delikatne i smaczne. Można je przygotować w szybki sposób, a dodatek sosu pomidorowego podkreśla smak mięsa i białej kapusty. To zupełnie nowy sposób na przygotowanie tego dania obiadowego. Warto spróbować takiej wersji gołąbków.
To danie można podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Gołąbki z kaszą manną będą smakować całej rodzinie. To przepis na smaczny, zdrowy i sycący obiad. Pisaliśmy o wybornych gołąbkach z przepisu babci. Radziliśmy, jaki mięso wybrać do gołąbków.
Źródło: YouTube/ @Mojazonagotuje