Moja babcia robi wybitne gołąbki. Ich smak kocha cała rodzina. Wszystko przez 1 dodatek
Moja babcia ma nietypowy patent na gołąbki. Zawsze dodaje do nich 1 ekstra składnik. Choć niektórych może to dziwić, babcine gołąbki oplata dodatkowo pasek aromatycznego boczku. Smak i soczystość tego dania uwielbiają wszyscy.
Gołąbki zapiekane z boczkiem to absolutny hit
Klasyczną formę gołąbków zna chyba każdy. Farsz zawinięty w kapustę rozpieszcza nasze podniebienia od lat. Niewiele osób jednak zna doskonały patent, który stosuje moja babcia. Niemal gotowe gołąbki okręca dodatkowo paskiem wędzonego boczku.
Na gołąbki jest tyle sposobów, ile kucharzy je przyrządzających. Zapiekane z boczkiem gołąbki mojej babcie nie mają jednak sobie równych. Kto raz ich spróbuje, ten zawsze prosi o dokładkę. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami.
Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babciPrzepis na aromatyczne gołąbki zapiekane z boczkiem
Składniki na gołąbki:
- 1 biała kapusta
- ½ szklanki ryżu
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka bulionu lub wody
- sól i pieprz do smaku
- 15 cienkich plasterków wędzonego boczku
Składniki na sos:
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- sól i pieprz
- koperek
Jak zrobić wyśmienite gołąbki mojej babci?
Zacznij od sparzenia kapusty na gołąbki. Z gotowych liści poodcinaj grube nerwy. Te liście, które były na zewnątrz warzywa, zatrzymaj do wyłożenia naczynia żaroodpornego.
Ryż ugotuj do miękkości według przepisu na opakowaniu. Mięso na gołąbki przełóż do dużej miski. Dodaj do niego podsmażoną na rumiano cebulkę, jajko, olej bulion oraz ugotowany ryż. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec przypraw je do smaku solą i pieprzem.
Na sparzone liście nakładaj porcje farszu. Całość ciasno zawijaj w gołąbki. Każdego z nich owiń plastrem wędzonego boczku. Naczynie żaroodporne wyłóż luźnymi liśćmi i układaj na nich gołąbki.
Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu cebulkę podsmaż na patelni i dodaj do niej passatę. Całość zagotuj i pozostaw na ogniu, aby zgęstniała. Po doprawieniu solą i pieprzem zalej sosem gołąbki.
Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut pod przykryciem. Na 10 minut przez końcem pieczenia obficie posyp całość posiekanym koperkiem. Gotowe gołąbki podawaj z ziemniakami. Z tymi poradami Twoje gołąbki zawsze będą pyszne i soczyste. Ten ekspresowy sposób na potrawę bez zawijania polecamy wszystkim zabieganym wielbicielom gołąbków.