Smakosze.pl Przepisy Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
canva/Josef Mohyla

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

3 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad.

Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem.

Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.

Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1,5 kg soczystych pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • szczypta suszonego tymianku

  • cukier do smaku

  • 2 marchewki

  • kawałek pora

  • 500 ml bulionu drobiowego lub rosołu

  • łyżka masła

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • śmietana 18% do podania

Jak ugotować zupę ze świeżych pomidorów?

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój marchewkę. Do garnka z grubym dnem włóż masło, wlej oliwę i zeszklij na nich cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Do garnka dodaj marchewkę, suszony i świeży tymianek i duś chwilę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pomidory, wsyp łyżeczkę cukru i smaż około 15 minut.

Wlej gorący bulion, wymieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu kolejne 15 minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z kleksem śmietany. Wskazówka: Jeśli wolisz nieco rzadszą pomidorówkę, dodaj do pomidorów więcej bulionu. Taką zupę możesz podać z makaronem lub ryżem.

Ugotuj również pyszną zupę krem z soczewicy i pomidorów. Jesienią polecam również rozgrzewającą zupę z dyni z dodatkiem przyprawy curry, smakuje obłędnie.

Pomidory
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy