Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.01.2022 01:00

Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad

Zupa krem z soczewicy i pomidorów
canva/yummypic

Pomysł na pożywną, smaczną i zdrową zupę? Ugotuj krem z czerwonej soczewicy i pomidorów, danie jest idealne zarówno na obiad, jak i lunch i kolację. Zupa doda Ci energii na wiele godzin, rozgrzeje i wzmocni. Poznaj przepis na obłędną zupę krem z soczewicy.

Zupa krem z soczewicy jest doskonałym pomysłem na lekki i sycący posiłek, niezależnie od pory dnia. Zupa gotowana z curry i mlekiem kokosowym ma wyczuwalną, orientalną nutę, a całe danie jest doskonale doprawione.

Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj do zupy papryczkę chili lub dopraw ją pieprzem cayene. Zupę wykańczam posiekaną natką pietruszki, świeża kolendra sprawdzi się równie dobrze. Krem gotuję na bulionie warzywnym, aby miał pełny, warzywny smak i aromat.

Czerwona soczewica jest pyszną odmianą, jest również delikatna i szybko się gotuje. Soczewica to nie tylko smak- zawiera ogromne ilości białka, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem mięsa, kwasu foliowego i potasu, który regule ciśnienie krwi i pracę serca.

Z soczewicy przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi przepyszny pasztet z żurawiną, jest idealny na kanapki i pokochają go nawet najwięksi miłośnicy mięsa.

Przepis na zupę krem z soczewicy i pomidorów

Składniki na 4-5 porcji:

  • puszka czerwonej soczewicy

  • puszka pomidorów krojonych bez skóry

  • cebula czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 duże ziemniaki

  • marchew

  • puszka mleka kokosowego

  • 1l bulionu warzywnego

  • papryka mielona słodka

  • curry

  • sól, pieprz

  • posiekana natka pietruszki

  • łyżka masła

  • pieprz cayenne (opcjonalnie)

Jak zrobić zupę krem z soczewicy?

W większym garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki i smaż przez kilka minut.

Dodaj odsączoną z zalewy soczewicę, oprósz curry i papryką mieloną słodką i smaż jeszcze 5-6 minut. Do garnka dodaj pomidory z puszki, następnie wlej gorący bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a wywar częściowo odparuje.

Czerwona soczewica

Źródło zdjęcia: canva/dianazh Całość zblenduj na gęsty krem, wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Zupę dopraw do smaku curry, papryką, solą, pieprzem lub cayenne, jeśli lubisz pikantne dania. Zupę krem oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj.