Smakosze.pl Przepisy Aksamitne i aromatyczne naleśniki budyniowe
canva/Mariha-kitchen

Aksamitne i aromatyczne naleśniki budyniowe

14 lutego 2022

Delikatne i lekkie naleśniki są marzeniem wielu smakoszy. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy, że po połączeniu składników, odstawimy ciasto na pół godziny. Po tym czasie wystarczy delikatnie rozcieńczyć je wodą, by uzyskać idealną konsystencję. Wypróbujcie ten patent koniecznie.

Sekretem udanego ciasta naleśnikowego jest sposób jego przyrządzenia. Odstawienie go po zmieszaniu wszystkich składników sprawi, że zawarty w mące gluten zacznie pracować, a masa nieco zgęstnieje. Możliwe nawet, że za bardzo — wtedy dobrze jest dodać trochę wody.

Przepis na wyśmienite naleśniki na budyniu

Składniki:

  • 250 ml mleka

  • 300 ml wody mineralnej

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 duże jaja

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 × 40 g)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i delikatnie miksujemy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem budyniowym. Mleko mieszamy z wodą. Do jaj dodajemy na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem.

Każdorazowo pomiędzy wrzucanymi porcjami produktów zawartość miski mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec wlewamy olej i dokładnie miksujemy. Odstawiamy ciasto na około 30 minut.

Masę mieszamy. Dodajemy odrobinę wody, jeśli wyszła bardzo gęsta. Następnie przystępujemy do smażenia. Najlepiej zrobić to bez tłuszczu — dodaliśmy go już do masy. Gotowe naleśniki podajemy ze słodkimi dodatkami np. świeżymi owocami.

Po inne przepisy na smaczne naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule piszemy jak przygotować je bez dodatku jaje k. Tutaj natomiast zdradzamy recepturę na ciasto z dodatkiem drożdży .

Naleśniki z sosem czekoladowym i owocami
Naleśniki z sosem czekoladowym i owocami

Źródło zdjęcia: canva/alleksana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wypiekibeaty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy