Lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek
Naleśniki pyszna rzecz. Są proste do przygotowania i zawsze każdy zje je z wielką ochotą. Dziś podamy wam przepis na lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek. Będą w sam raz, gdy zabraknie wam w domu tego produktu lub gdy ze względów zdrowotnych nie możecie jeść jajek.
Ciasto na naleśniki robi się zwykle z mąki, jajek i mleka. Jest jednak wiele innych składników, z których możecie przygotować równie smaczne i lekkie naleśniki. Tak naprawdę każdy z tych składników da się zastąpić innym. To dobra alternatywa na braki w domowych zapasach lub dla osób uczulonych na niektóre z podstawowych produktów.
Dziś przedstawimy wam przepis na naleśniki bez dodatku jajek. Jajka pełnią w cieście rolę substancji wiążącej pozostałe składniki. Dają mu też pulchność i lekkość. Jeśli chcecie z nich zrezygnować, musicie je zastąpić składnikiem o podobnych właściwościach. Takim dobrym odpowiednikiem jajek jest aquafaba, czyli woda po ugotowanej ciecierzycy.
Aquafaba to także płyn, w którym znajduje się gotowa, ugotowana już ciecierzyca w sklepach. Pod żadnym pozorem nie należy jej wylewać, bo z jej pomocą możesz przygotować dziesiątki pysznych przepisów.
Lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej (0,5 szklanki mąki pszennej można zastąpić np. orkiszową)
6 łyżek aquafaby
2 szklanki mleka
szczypta soli
olej
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę, dodaj aquafabę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto odstaw na 10 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem i smaż na niej cienkie naleśniki. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Jak przygotować aquafabę?
Jeśli nie masz w domu ciecierzycy w zalewie, to szklankę suchej ciecierzycy zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Rano odlej wodę i zalej ciecierzycę 3 szklankami świeżej wody.
Ciecierzycę gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Odcedź ją, a płyn zachowaj i wystudź. Jest to właśnie aquafaba. Używaj jej zamiast jajek np. do ciast.
Pamiętaj o tym, że by zastąpić 1 średniej wielkości jajko, musisz użyć 3 łyżek aquafaby. Ubija się ją podobnie jak białko - na puszystą pianę.
Jeśli chcesz przetestować przepis na puszyste naleśniki z dodatkiem drożdży, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na waniliowe naleśniki z dodatkiem budyniu.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Chzhu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: alaantkoweblw