Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.02.2022 01:00

Lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek

naleśniki
canva/Qwart

Naleśniki pyszna rzecz. Są proste do przygotowania i zawsze każdy zje je z wielką ochotą. Dziś podamy wam przepis na lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek. Będą w sam raz, gdy zabraknie wam w domu tego produktu lub gdy ze względów zdrowotnych nie możecie jeść jajek.

Ciasto na naleśniki robi się zwykle z mąki, jajek i mleka. Jest jednak wiele innych składników, z których możecie przygotować równie smaczne i lekkie naleśniki. Tak naprawdę każdy z tych składników da się zastąpić innym. To dobra alternatywa na braki w domowych zapasach lub dla osób uczulonych na niektóre z podstawowych produktów.

Dziś przedstawimy wam przepis na naleśniki bez dodatku jajek. Jajka pełnią w cieście rolę substancji wiążącej pozostałe składniki. Dają mu też pulchność i lekkość. Jeśli chcecie z nich zrezygnować, musicie je zastąpić składnikiem o podobnych właściwościach. Takim dobrym odpowiednikiem jajek jest aquafaba, czyli woda po ugotowanej ciecierzycy.

Aquafaba to także płyn, w którym znajduje się gotowa, ugotowana już ciecierzyca w sklepach. Pod żadnym pozorem nie należy jej wylewać, bo z jej pomocą możesz przygotować dziesiątki pysznych przepisów.

Lekkie, delikatne i pyszne naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (0,5 szklanki mąki pszennej można zastąpić np. orkiszową)

  • 6 łyżek aquafaby

  • 2 szklanki mleka

  • szczypta soli

  • olej

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę, dodaj aquafabę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto odstaw na 10 minut.

Po tym czasie rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem i smaż na niej cienkie naleśniki. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Jak przygotować aquafabę?

Jeśli nie masz w domu ciecierzycy w zalewie, to szklankę suchej ciecierzycy zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Rano odlej wodę i zalej ciecierzycę 3 szklankami świeżej wody.

Ciecierzycę gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Odcedź ją, a płyn zachowaj i wystudź. Jest to właśnie aquafaba. Używaj jej zamiast jajek np. do ciast.

Pamiętaj o tym, że by zastąpić 1 średniej wielkości jajko, musisz użyć 3 łyżek aquafaby. Ubija się ją podobnie jak białko - na puszystą pianę.

Jeśli chcesz przetestować przepis na puszyste naleśniki z dodatkiem drożdży, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na waniliowe naleśniki z dodatkiem budyniu.

aquafaba
aquafaba

Źródło zdjęcia: canva/Olga Chzhu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alaantkoweblw

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Mleko Ciasto sól