Smakosze.pl Przepisy Aksamitne naleśniki na maślance. Pyszne i delikatne
canva/Chantal2821

Aksamitne naleśniki na maślance. Pyszne i delikatne

8 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na śniadanie polecamy aksamitne naleśniki na maślance. Są pyszne, delikatne i pożywne. Zadziwiające, że dzięki dodatkowi do ciasta szklanki tego napoju, naleśniki wychodzą tak lekkie i elastyczne. Możesz je podać na przykład z twarożkiem i szczypiorkiem albo serkiem homogenizowanym i owocami.

Naleśniki są tak proste do zrobienia, a jednak to temat rzeka. Można w nich bowiem dużo modyfikować. Znamy klasyczną wersję ciasta zrobionego z mąki, jajek i mleka. Jednak każdy z tych składników da się zastąpić zupełnie innym, dzięki czemu naleśniki zyskają nieco inny smak i właściwości.

Tak też jest w przypadku naszych naleśników z dodatkiem maślanki. Nie zastąpiliśmy nią jednak całkowicie mleka, a jedynie wzbogaciliśmy maślanką ciasto. Za jej sprawą zyskało na delikatności i aksamitności. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis na naleśniki na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • sól, cukier

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 2//3 szklanki maślanki

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie naleśników

Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wbij jajka, dolej mleko oraz maślankę.

Mikserem lub rózgą rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na co najmniej 15 minut, by skrobia stała się bardziej kleista.

Po tym czasie rozgrzej patelnię, posmaruj ją masłem lub olejem. Wylej na nią porcję ciasta i równomiernie je rozprowadź.

Smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmuj je na talerz i podawaj tak, jak lubisz, np. smarowane dżemem, polane miodem. Po więcej inspiracji na naleśniki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na naleśniki bez jajek , a także na naleśniki gryczane .

maślanka
maślanka

Źródło zdjęcia: canva/SafakOguz Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy