Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem
Buraczki zasmażane są klasycznym dodatkiem do kotletów. Warto urozmaicić ich przygotowanie i dodać składnik, który sprawi, że będą przyjemnie kremowe. Śmietana, bo o niej mowa, nada warzywu konsystencji, która zachwyci najbardziej wybredne podniebienia.
Każdy, kto jadł w domu rodzinnym marchewkę z groszkiem lub kapustę zasmażaną wie, że ciepłe dodatki do obiadu są bardzo dobre. Świetnie sprawdzają się jesienią, przyjemnie rozgrzewając. Sięgnijcie po buraczki i poczujcie swojską atmosferę oraz bogactwo smaku tego polskiego warzywa.
Przepis na aksamitne buraczki zasmażane
Składniki:
-
1 kg buraków
-
3 łyżki śmietany 18%
-
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy je i zawijamy w folię aluminiową. Jeśli są bardzo duże, kroimy je na mniejsze części przed zawijaniem.
Układamy je na blasze i pieczemy przez około 60 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Chłodne obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkac h. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy buraczki.
Ostrożnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeśli chcemy, aby danie było wegańskie, użyjmy śmietanki kokosowej lub jogurtu sojowego . Buraczki wyjdą równie kremowe. Taka wersja przypadnie do gustu również osobom nietolerującym laktozy.
-
Buraki same z siebie są słodkie, więc dodatek cukru nie jest konieczny. Zawsze jednak można go dodać, jeśli wolicie słodsze potrawy. Warto sięgnąć jednak po dowolne inne słodziwo np. miód czy syrop z agawy. Są zdrowszą alternatywą sacharozy.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnesos Zapraszamy na nasz Instagram