Smakosze.pl Przepisy Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem
canva/EnFace

Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem

27 listopada 2021

Buraczki zasmażane są klasycznym dodatkiem do kotletów. Warto urozmaicić ich przygotowanie i dodać składnik, który sprawi, że będą przyjemnie kremowe. Śmietana, bo o niej mowa, nada warzywu konsystencji, która zachwyci najbardziej wybredne podniebienia.

Każdy, kto jadł w domu rodzinnym marchewkę z groszkiem lub kapustę zasmażaną wie, że ciepłe dodatki do obiadu są bardzo dobre. Świetnie sprawdzają się jesienią, przyjemnie rozgrzewając. Sięgnijcie po buraczki i poczujcie swojską atmosferę oraz bogactwo smaku tego polskiego warzywa.

Przepis na aksamitne buraczki zasmażane

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy je i zawijamy w folię aluminiową. Jeśli są bardzo duże, kroimy je na mniejsze części przed zawijaniem.

Układamy je na blasze i pieczemy przez około 60 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Chłodne obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkac h. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy buraczki.

Ostrożnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli chcemy, aby danie było wegańskie, użyjmy śmietanki kokosowej lub jogurtu sojowego . Buraczki wyjdą równie kremowe. Taka wersja przypadnie do gustu również osobom nietolerującym laktozy.

  • Buraki same z siebie są słodkie, więc dodatek cukru nie jest konieczny. Zawsze jednak można go dodać, jeśli wolicie słodsze potrawy. Warto sięgnąć jednak po dowolne inne słodziwo np. miód czy syrop z agawy. Są zdrowszą alternatywą sacharozy.

Buraki pieczone
Buraki pieczone możemy wykorzystać do przygotowania wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnesos Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy