Smakosze.pl Przepisy Ania Bardowska robi babkę wielkanocną lepiej niż cukiernicy. Idealny patent dla zabieganych
Canva / Wiktory ; Instagram @ania.bardowska

Ania Bardowska robi babkę wielkanocną lepiej niż cukiernicy. Idealny patent dla zabieganych

31 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Aby upiec babkę wielkanocną nie trzeba spędzać połowy dnia w kuchni. Ania Bardowska pokazała, jak zrobić to ciasto sprawnie i prosto. Jej wypiek cieszy smakoszy idealnie wilgotną strukturą i wybornym smakiem. Gwiazda programu „Rolnik Szuka Żony" doskonale zna się na pieczeniu.

Babka wielkanocna Ani Bardowskiej udaje się za każdym razem

Ania Bardowska dba o swoich fanów. Specjalnie dla nich wrzuciła z odpowiednim wyprzedzeniem swój najlepszy przepis na babkę wielkanocną. Na jej profilu pojawiły się pierwsze głosy zachwyconych entuzjastów pieczenia. Czy dołączycie do nich?

Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie

Przepis na wilgotną babkę wielkanocną prosto od Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • ⅔ szklanki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka + 2 łyżki
  • 1 łyżka kakao
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Najlepsza babka wielkanocna Ani Bardowskiej krok po kroku

Jajka na babkę wielkanocną Ani Bardowskiej ubij z cukrem na puszystą masę . Niewielkim strumieniem zacznij dolewać do niej olej, cały czas mieszając mikserem . Następnie do miski z masą przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia . Połącz składniki.

Do wymieszanego ciasta na babkę wielkanocną wlej ¼ szklanki mleka . Ponownie wymieszaj całość. Z uzyskanej masy odlej do osobnego naczynia ⅓ jej objętości .

Formę do pieczenia babki wielkanocnej wysmaruj niewielką ilością masła . Oprósz blaszkę bułką tartą i wlej do niej większą część ciasta . Do pozostałej porcji dodaj kakao oraz 2 łyżki mleka . Tę czekoladową masę również wlej do foremki i za pomocą widelca delikatnie przemieszaj z częścią jasną .

Piekarnik nagrzej do 170 stopni . Babkę wielkanocną Ani Bardowskiej piecz przez ok. 50-60 minut . Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wypiek nie odparuje zbyt szybko i pozostanie bardziej wilgotny, jeśli nie pokroisz go od razu po upieczeniu . Cena babki u Piotra Adamczyka zwala z nóg . Tanie wypieki z supermarketów pozostawiają wiele do życzenia pod kątem składu .

babka wielkanocna.png
Canva / Darius Dzinnik

Źródło: Instagram @ania.bardowska

Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Wymieszaj majonez z charakternymi dodatkami. Te jajka będą wielkanocnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy