Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Lepiej dwa razy pomyśl, zanim kupisz babkę wielkanocną w supermarkecie. Ich skład poraża

Lepiej dwa razy pomyśl, zanim kupisz babkę wielkanocną w supermarkecie. Ich skład poraża

Babka wielkanocna z supermarketu
canva/SDI Productions,ola_p

Babka wielkanocna dla wielu z nas jest obowiązkowym deserem świątecznym. Kupowanie jej w supermarkecie jest jednak fatalnym pomysłem. Skład takich wypieków nie należy bowiem do najlepszych. Sprawdziliśmy, co mogą zawierać popularne gotowce.
 

Babka wielkanocna z supermarketu to zły wybór

Tradycyjny wypiek w wersji marketowej niestety nie jest tak dobrej jakości, jak domowy czy zamówiony w cukierni. Ma niską cenę, lecz jest to jedyna jego zaleta. W skład wyrobu potrafi bowiem wchodzić tyle niekorzystnych dla zdrowia substancji, że nawet okazyjne spożycie warto odpuścić.

W gotowcach bardzo często już podstawowe babki wielkanocnej składniki takie jak jaja czy mleko są zastępowane tańszymi, czyli masą jajeczną oraz mlekiem w proszku. Nierzadko też zamiast tłuszczu takiego jak masło, jakościowa margaryna czy olej rzepakowy w składzie znajdziemy tłuszcz palmowy czy kokosowy. A to dopiero początek listy użytych produktów.

Bożena Dykiel jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Jej przepis już zagościł w wielu domach

Babka z marketu ma skomplikowany skład

W wypiekach domowych i kupionych w sprawdzonych cukierniach lista składników ciast zawsze jest możliwie krótka. W wyrobach z marketu wręcz przeciwnie. Oprócz wpadek, o których już wspomnieliśmy, nagminna jest obecność niezdrowych słodzików takich jak syrop glukozowo-fruktozowy czy nawet sorbitol, który nie jest zalecany do spożycia przez dzieci.

Do poprawy walorów babki stosuje się też stabilizatory czy środki mające podkreślić kolor lub utrwalić wyrób, by dłużej był smaczny. W składzie wystrzegać powinniśmy się m.in. takich związków jak glicerol, sorbinian potasu czy propionian wapnia. Bardzo często są one opisane skrótami z literą E na początku, co utrudnia analizę zawartości produktu.

Jaką babkę wielkanocną wybrać?

Jeśli chcemy ułatwić sobie przygotowania, warto zamówić smakołyk w cukierni czy piekarni. W takich wyrobach prawdopodobieństwo użycia niezbyt korzystnych dla zdrowia produktów jest mniejsze.

Pamiętajmy, że sprzedawcy na naszą prośbę mają obowiązek przedstawić listę składników i alergenów, które może zawierać wybrane przez nas ciasto. Warto z tego korzystać.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na babki wielkanocne. Sprawdźcie koniecznie wersję z bananami - zaskakuje delikatnie słodkim smakiem. Być może skusi was też prosty i smaczny przepis siostry Anastazji na babkę marmurkową.

Babka wielkanocna z supermarketu ma słaby skład.png
canva/Wiktory

Źródło: pyszności