Anna Dymna pokazała przepis na żurek. Nie dodaje do niego 1 składnika
Anna Dymna gotuje żurek, który dla wielu smakoszy może być pewnym zaskoczeniem. Lubiana aktorka nie dodaje do zupy składnika, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku. Przepis aktorki jest jednak wart wypróbowania. Ugotuj taki żurek na Wielkanoc.
Anna Dymna i jej patent na żurek
Wielkanoc coraz bliżej i pora pomyśleć o świątecznych potrawach. Warto skorzystać z przepisu lubianej aktorki na znakomity żurek. Anna Dymna przyrządza żurek, który jest niezwykle aromatyczny i bogaty w smaku. Jednak artystka do żurku nie dodaje śmietany.
Anna Dymna jest zdania, że żurek będzie o wiele lepszy bez tego białego zagęszczacza. Artystka żurek gotuje z boczkiem wędzonym, surowym, szynką i kiełbasą. To garnka trafiają też grzyby, które nadają tej zupie wyjątkowego aromatu. Polecamy przepis Anny Dymnej na żurek. Taka zupa będzie smakować najlepiej w Wielkanoc.
Jak ugotować żurek z przepisu Anny Dymnej?
Składniki:
- ½ litra zakwasu żytniego do żurku
- 300 g kiełbasy wędzonej
- 150 g boczku wędzonego
- 50 g boczku surowego
- 150 g szynki wędzonej
- garść suszonych grzybów
- 4 ziemniaki pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- czosnek
- sól
- pieprz majeranek
Przygotowanie żurku zacznij od ugotowania wędzonek i wymoczenia grzybów. Po 30 minutach wędzonki wyjmij z garnka i do wywaru dołóż obrane i pokrojone warzywa . Po 10 minutach gotowania dodaj ziemniaki, a wędzonki pokrój i podsmaż na patelni.
Podobnie zrób z cebulą i czosnkiem. Podsmażone składniki dodaj znów do garnka, gotuj jeszcze 10 minut i wlej zakwas. Żurek dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.
Żurek od Anny Dymnej pełen smaku
Żurek z przepisu Anny Dymnej wychodzi niezwykle aromatyczny i pożywny. Bogaty jest w wędzonkę, szynkę, kiełbasę i znakomicie zaspokoi głód. Grzyby dodają tej apetycznej zupie smaku i zapachu. Taki żurek warto ugotować na Wielkanoc.
Przepis od Anny Dymnej jest prosty i z gotowaniem żurku poradzi sobie nawet laik w kuchni. Ten żurek bez dodatku śmietany będzie smakował najlepiej w Wielkanoc. Żaden smakosz nie przejdzie obok niego obojętnie. Pisaliśmy o pomidorówce zabielanej serkiem ricotta. Informowaliśmy, co znany youtuber powiedział o rosole z karczmy po Kuchennych Rewolucjach.
Źródło: newsy.gotujmy.pl