Zabielam pomidorową składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał. Śmietana się schowa
Zupa pomidorowa zwykle jest zabielana śmietaną lub jogurtem. Jednak ja stawiam tu na zupełnie inny, zaskakujący produkt. Dzięki niemu pomidorówka nabiera wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji.
Zupa pomidorowa zabielana nietypowym składnikiem
W poniedziałek najczęściej z niedzielnego rosołu robimy zupę pomidorową. Większość smakoszy zabiela ją śmietaną lub jogurtem. Czasem śmietana nadaje tej lubianej zupie zbyt kwaśny smak. Jogurt też nie zawsze się sprawdza. Dlatego postanowiłam pomidorówkę zabielać zupełnie innym produktem.
Jego nikt się nie spodziewa w tej lubianej zupie. O jaki produkt chodzi? Pomidorówkę zabielam serkiem ricotta. Nadaj on zupie kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Czasem odnajdziemy dzięki niemu w pomidorówce nieco słodkie nuty. Polecam każdemu sposób na zabielenie zupy pomidorowej serkiem ricotta.
To mój sprawdzony sposób na schabowe z niedzieli. Nabierają nowego smaku i są soczyste, jak nigdy wcześniejJak zabielić zupę pomidorową serkiem ricotta?
Sposób na zabielenie pomidorówki serkiem ricotta jest bardzo prosty. Wystarczy 2-3 łyżki serka zahartować z połową chochelki gorącej zupy. Tak samo, jak robimy to ze śmietaną. Tę czynność trzeba zrobić przy wyłączonym palniku, dosłownie na chwilę przed podaniem zupy.
Czynność przeprowadzona w odpowiednim momencie sprawi, że serek nam się nie zważy. Pomidorowa zyska aksamitną i zawiesistą konsystencję. Będzie smaczna, delikatna i każdy poprosi i dokładkę takiej znakomitej zupy. Patent z serkiem ricotta polecam każdemu. Poniżej przepis na pyszną pomidorówkę zabielaną serkiem ricotta.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów z bazylią
- pomidory
- 2 ząbki czosnku
- ½ litra bulionu
- 250 g ricotty
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Posiekany czosnek wrzucamy na olej, podsmażamy i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy posiekane pomidory i wlewamy bulion. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i miksujemy.
Serek ricotta hartujemy w chochelce gorącej zupy. Robimy to przy wyłączonym palniku, na chwilę przed podaniem. Wlewamy na talerze, dekorujemy bazylią i podajemy.
Sposoby za zagęszczenie zupy pomidorowej
Jeśli zależy nam na zagęszczeniu zupy, to warto zrobić lane kluski. Potrawa stanie się od razu bardziej gęsta i treściwa. Oprócz tego możemy dodać do pomidorówki startą marchewkę lub zmiksowane migdały. Zyskamy gęstość, ale też oryginalny smak zupy pomidorowej.
Dzięki takim zabiegom zupa będzie bardziej pożywna i nasyci nawet największego głodomora. Gwarantuję, że szybko zniknie z talerzy, a każdy, kto jej spróbuje, będzie prosić o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domową vegetę bez grama chemii. Informowaliśmy o najgorszym rodzaju herbaty, który upodobali sobie Polacy.
Źródło: przyslijprzepis.pl