Smakosze.pl Dieta Anna Lewandowska nakłania do zrezygnowania z fast foodow
doraclub, Getty Images; TRICOLORS/East News

Anna Lewandowska nakłania do zrezygnowania z fast foodow

25 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Anna Lewandowska na swoim Instagramie od jakiegoś czasu prowadzi akcję o nazwie #małekrokidużazmiana, która polega na nauczaniu i uświadamianiu Polaków jak zdrowo i poprawnie się odżywiać. Wcześniej zachęcała już do picia większej ilości wody czy zrezygnowania z mięsa.

Jedzenie typu fast food jest bardzo popularne na całym świecie. Łatwy dostęp, niska cena, doskonały smak i krótki czas oczekiwania sprawiają, że miliony ludzi sięgają po nie gdy są głodni. Lewandowska chce to zmienić, aby zdrowie jej rodaków było lepsze.

Anna Lewandowska chce nakłonić Polaków do niejedzenia fast foodów

Restauracje takie jak McDonald's czy KFC mają placówki w praktycznie każdym dużym mieście. Przejeżdżając obok ich lokalu, od razu czujemy zapach i ochotę na smaczną, acz niezdrową przekąskę, która, według Lewandowskiej, zatyka żyły.

Na swoim profilu trenerka daje rady jak poradzić sobie z chęcią na niezdrowe jedzenie. Zaleca każdemu, aby nie wychodzić z domu o pustym żołądku. Gdy głód złapie na mieście, często jedyną możliwością na ciepły posiłek, jest właśnie wizyta w fast foodzie.

Kolejną poradą jest systematyczne i skrupulatne planowanie posiłków. Dzięki nim uniknie się nagłych napadów ogromnego głodu, podjadania pomiędzy porami jedzenia oraz wybieraniem niezdrowych pozycji. W taki sposób można zerwać z McDonald's i KFC raz na zawsze.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody, dla których warto jeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście zdradzamy jakich naczyń nie należy myć w zmywarce.

Źródło: Defrance / SplashNews.com/East News

Jaki wpływ mają fast foody na organizm?

Poratl kuchnia.wp.pl wskazuje, że Polacy uwielbiają fast foody w każdym rodzaju i typie. Ich jedzenie złożone jest z dużej ilości węglowodanów, soli oraz smaku umami, przez co łatwo uzależniają i zachęcają do jedzenia jak największych ilości.

Spożywanie ich w zbyt dużej ilości może doprowadzić do rozwoju chorób metabolicznych, przeradzających się w nadwagę oraz chorobliwą otyłość. Według Lewandowskiej nasilają depresję, wahania nastrojów, nadmierne zmęczenie oraz problemy ze skórą.

Dodatkowo duża zawartość cholesterolu sprzyja odkładaniu się go w żyłach, co szybko wywołuje miażdżycę, zawały i inne choroby z układem krwionośnym. Jeśli więc chcesz się odżywiać zdrowo, ogranicz w dużym stopniu tego typu żywność.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy