Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler
canva oraz East News

Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

8 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie ochotę na pożywne danie jednogarnkowe zapraszamy na fasolkę po bretońsku. Fasola w zestawieniu z pomidorami, kiełbasą i boczkiem bez problemu zastąpi cały obiad. A gdy przyrządzicie ją według przepisu Magdy Gessler wyjdzie niezwykle aromatyczna.

Przepisy Magdy Gessler znane są z tego, że nie są zbyt trudne, ale potrafią zaskoczyć jakimś składnikiem. Tak jest i teraz, słynna restauratorka, klasyczny majeranek wzmacnia niezwykle aromatycznym cząbrem. Dzięki temu potrawa jest pyszna i z daleka kusi swym zapachem.

Cząber to zioło, które ma silny aromat, ale też delikatną goryczkę i ostrość. Pachnie jednocześnie tymiankiem, miętą i cytryną. Warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw z roślin strączkowych, kapusty czy grzybów. Trzeba go stosować z umiarem, wsypując pod koniec gotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aromatyczną fasolkę po bretońsku według Magdy Gessler

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś

  • 200 g wędzonego boczku

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 300 g cienkiej kiełbasy

  • 2 cebule

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 1 łyżka majeranku

  • 1/2 łyżeczki cząbru

  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie fasolki po bretońsku

Fasolę opłucz, zalej sporą ilością zimnej wody, pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlej, a fasolkę przełóż do garnka i zalej świeżą wodą. Zagotuj.

Do fasolki dodaj 1/3 pokrojonego boczku, 2 posiekane ząbki czosnku oraz połowę majeranku i szczyptę cząbru. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.

Pozostały boczek pokrój w słupki, kiełbasę w plasterki, a cebulę w piórka. Na oleju przesmaż boczek, dodaj kiełbasę i cebulę. Całość przesmaż mieszając, dodaj do fasolki.

Do garnka wlej też puszkę pomidorów, dodaj pozostały, posiekany czosnek oraz majeranek, cząber i paprykę. Dalej gotuj, aż fasola będzie miękka.

Na patelnię wylej drugą puszkę krojonych pomidorów i smaż ją, aż sos zgęstnieje. Dodaj go do fasolki, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj.

namaczanie fasoli
namaczanie fasoli

Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy