Toskańska zupa z fasolą i cukinią
pixabay.com

Toskańska zupa z fasolą i cukinią

Toskania jest jednym z najbardziej znanych na świecie rejonów Włoch. Znajduje się w środkowej części kraju, a stolicą regionu jest Florencja. Toskania z pewnością nieodłącznie kojarzy nam się z winem, w szczególności z czerwonym. Toskańskie wina doskonale sprawdzają się podczas gotowania – możemy dodawać je zarówno do zup, jak i sosów czy mięs. Warto jednak zwrócić uwagę ogólnie na kuchnię Toskanii, nie tylko na wina. Jednym z popularniejszych dań, które z łatwością możemy zrobić samodzielnie w domu, jest toskańska zupa z fasolą i cukinią.

Toskańska zupa z fasolą i cukinią.

Podczas przyrządzania toskańskiej zupy z fasolą i cukinią najważniejsza jest kolejność dodawania składników. Pamiętajmy o tym, aby najtwardsze i najdłużej gotujące się warzywa dodawać na samym początku. Zalicza się do nich m. in. marchewka. Natomiast szpinak dodawajmy do zupy na sam koniec, ponieważ jeżeli dodamy go wcześniej – rozgotuje się i nie będzie smaczny.

Składniki:

· 1 cebula

· 2 marchewki

· 1 cukinia

· 4 ząbki czosnku

· 2 puszki białej fasoli

· 2 puszki pomidorów

· 25 gramów szpinaku świeżego

· 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

· 2 łyżki stołowe passaty pomidorowej

· 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki oregano suszonego, ½ łyżeczki majeranku

· dodatkowo: liście bazylii świeżej, parmezan

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, które tego wymagają, dokładnie myjemy. Cebulę, marchewkę, czosnek oraz cukinię obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce. Marchewkę, podobnie jak cebulę, również szatkujemy w kostkę.

Nastawiamy bulion, aby się podgrzewał.

W garnku rozgrzewamy oliwę. Kiedy będzie już gorąca, wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy przez 1 minutę, po czym dodajemy marchewkę. Smażymy przez 5 minut.

Po tym czasie do garnka wrzucamy również czosnek. Podsmażamy go z cebulą i marchewką przez 2 minuty, a następnie zalewamy przysmażone warzywa gorącym bulionem.

Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień pod garnkiem.

Do garnka dodajemy następnie całą puszkę fasoli wraz z zalewą. Mieszamy. Przez chwilę gotujemy. Następnie dodajemy także pomidory z puszki (razem z zalewą). Ważne, aby były pokrojone w kostkę lub zblendowane. Jeśli kupiliśmy całe pomidory, należy wcześniej je pokroić lub zblendować.

Kiedy fasola i pomidory chwilę się pogotują, do garnka dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy.

Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut.

W tym czasie kroimy cukinię. Najlepiej, aby była pokrojona w niewielką kostkę.

Po upływie 10 minut wrzucamy cukinię do garnka i gotujemy kolejne 10 minut.

Szpinak płuczemy. Dodajemy go 1 minutę przed wyłączeniem zupy.

Toskańską zupę z fasolą i cukinią podajemy na gorąco. Posypujemy ją startym parmezanem i dekorujemy całymi liśćmi świeżej bazylii.

Toskańska zupa z fasolą i cukinią może być również wzbogacona o dodatkowe warzywa, np. pietruszkę czy ziemniaki. Jeżeli chcemy je dodawać, musimy pamiętać, aby zrobić to zaraz na początku, ponieważ zarówno pietruszka, jak i ziemniaki gotują się długo i jeśli dodamy je później, będą twarde.

W przypadku podania świeżą bazylię można zastąpić np. świeżym oregano lub poszatkowaną na drobno świeżą natką pietruszki.

Parmezan natomiast można zastąpić innym twardym serem, np. grana padano.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/toskanska-zupa-z-fasola-i-cukinia

2. http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2018/07/zupa-toskanska-z-fasola-i-cukinia-czyli.html

3. https://warzywneinspiracje.pl/przepisy/toskanska-zupa-fasolowa/

Następny artykuł