Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
canva/kabVisio

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek

23 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne, ale nie za ciężkie śniadanie? Przygotuj jajecznicę po turecku na pomidorach. Jajka smażone z cebulką, czosnkiem, pomidorami i czerwoną papryką smakują obłędnie.

Aromatyczną jajecznicę przygotujesz z kilku podstawowych skladników

Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie, nawet kiedy nie mamy zbyt dużo czasu z rana. O ile jajka smażone na bekonie są dość ciężkie, tak jajecznica zrobiona z dodatkiem warzyw jest pożywna, ale i o wiele lżejsza. Dostarcza nam energii na wiele godzin.

Każdy przygotowuje jajecznicę inaczej. Jedni wolą usmażyć ją na maśle, inni wykorzystują inny rodzaj tłuszczu, śmietanę, a nawet majonez. Jedną z lepszych wersji kultowego śniadania jakie jadłam, jest jajecznica po turecku.

Jajecznicę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy usmażyć cebulę z papryką, dodać czosnek, a później pomidory i jajka. To właśnie dodatek pomidorów sprawia, że danie smakuje fenomenalnie i można je jeść bez końca.

Kosztują kilka złotych, mają górę żelaza i mało kalorii. Polacy jednak prawie ich nie jedzą

Przepis na obłędną jajecznicę po turecku

Składniki na 2 porcje:

  • 5- 6 jajek
  • pół czerwonej papryki
  • 250 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i papryką?

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż kilka minut. Dodaj czosnek, obrane ze skóry i pokrojone pomidory i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gdy sok z pomidorów odparuje, wlej jajka, całość oprósz solą i pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową jajecznicę oprósz posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na równie smaczne śniadanie? Tosty bez grama chleba . Przygotuj także pieczoną owsiankę od Ewy Chodakowskiej . Jest idealna w chłodniejsze dni.

jajecznica.jpg
canva/elenahramovaphoto
Najszybszy sposób na utarcie chrzanu. Nie uronisz przy nim ani jednej łzy
Bosacka wzięła opakowanie uwielbianego jogurtu i zamarła. Apeluje do wszystkich
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy