Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej
canva/vm2002, Pawel Wodzynski/East News

Sycąca owsianka pieczona będzie idealna na śniadanie. Posiłek zaproponowany przez Ewę Chodakowską jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale też niesamowicie smaczny i sycący. Musicie go spróbować.

Prosty patent na słodkie śniadanie z pieca, czyli owsiankę z owocami pomoże wam dobrze rozpocząć dzień. Jeśli macie ochotę przygotować większą liczbę porcji — po prostu wykorzystacie więcej produktów i większe naczynie. Miejsce w piekarniku się znajdzie, a rodzina będzie zadowolona.

Przepis na pieczoną owsiankę Ewy Chodakowskiej

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g płatków owsianych, najlepiej górskich

  • 250 ml mleka lub napoju sojowego

  • 1 kwaśne jabłko

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • kilka suszonych śliwek lub mały banan

  • orzechy włoskie lub inne ulubione

  • 10 g wiórków kokosowych (można pominąć)

  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub masła orzechowego

Jak zrobić pieczoną owsiankę? Patent Ewy Chodakowskiej jest niezawodny

Dzień przed planowanym śniadaniem zalewamy płatki owsiane mlekiem i wstawiamy je do lodówki. O poranku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Jabłko myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Suszone śliwki kroimy w paseczki.

Składniki łączymy z cynamonem, rozdrobnionymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Całość dodajemy do namoczonych płatków owsianych i przenosimy do foremki. Zapiekamy 20-25 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przygotowania pieczonej owsianki

  • Jeśli zapomnicie o wcześniejszym zalaniu płatków, zagotujcie mleko i namoczcie w nim płatki przez 10-15 minut. Tyle wystarczy, by je odpowiednio zmiękczyć. Alternatywą jest jeszcze użycie płatków błyskawicznych.

  • Wegańska wersję owsianki przygotujecie, korzystając z sojowego nabiału oraz masła orzechowego. Nasyci podobnie, jak klasyczna.

  • Jeśli chcecie, owsiankę możecie posłodzić cukrem, miodem lub syropem klonowym. Jeśli jednak używacie słodszego jabłka, banana lub suszonych owoców, odradzamy. Te składniki wraz z mlekiem w zupełności wystarczą, a już szczególnie wtedy, gdy korzystamy z roślinnej opcji, która naturalnie ma w sobie sporo słodyczy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na zdrowe śniadanie. Oprócz owsianki można zaserwować słodkie kotleciki z kaszy manny. Jeśli wolicie wytrawną wersję posiłku, spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznicy.

Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej jest pyszna
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tasteaway