Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa
Sycąca owsianka pieczona będzie idealna na śniadanie. Posiłek zaproponowany przez Ewę Chodakowską jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale też niesamowicie smaczny i sycący. Musicie go spróbować.
Prosty patent na słodkie śniadanie z pieca, czyli owsiankę z owocami pomoże wam dobrze rozpocząć dzień. Jeśli macie ochotę przygotować większą liczbę porcji — po prostu wykorzystacie więcej produktów i większe naczynie. Miejsce w piekarniku się znajdzie, a rodzina będzie zadowolona.
Przepis na pieczoną owsiankę Ewy Chodakowskiej
Składniki na 1 porcję:
50 g płatków owsianych, najlepiej górskich
250 ml mleka lub napoju sojowego
1 kwaśne jabłko
1 płaska łyżeczka cynamonu
kilka suszonych śliwek lub mały banan
orzechy włoskie lub inne ulubione
10 g wiórków kokosowych (można pominąć)
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub masła orzechowego
Jak zrobić pieczoną owsiankę? Patent Ewy Chodakowskiej jest niezawodny
Dzień przed planowanym śniadaniem zalewamy płatki owsiane mlekiem i wstawiamy je do lodówki. O poranku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Jabłko myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Suszone śliwki kroimy w paseczki.
Składniki łączymy z cynamonem, rozdrobnionymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Całość dodajemy do namoczonych płatków owsianych i przenosimy do foremki. Zapiekamy 20-25 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przygotowania pieczonej owsianki
Jeśli zapomnicie o wcześniejszym zalaniu płatków, zagotujcie mleko i namoczcie w nim płatki przez 10-15 minut. Tyle wystarczy, by je odpowiednio zmiękczyć. Alternatywą jest jeszcze użycie płatków błyskawicznych.
Wegańska wersję owsianki przygotujecie, korzystając z sojowego nabiału oraz masła orzechowego. Nasyci podobnie, jak klasyczna.
Jeśli chcecie, owsiankę możecie posłodzić cukrem, miodem lub syropem klonowym. Jeśli jednak używacie słodszego jabłka, banana lub suszonych owoców, odradzamy. Te składniki wraz z mlekiem w zupełności wystarczą, a już szczególnie wtedy, gdy korzystamy z roślinnej opcji, która naturalnie ma w sobie sporo słodyczy.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na zdrowe śniadanie. Oprócz owsianki można zaserwować słodkie kotleciki z kaszy manny. Jeśli wolicie wytrawną wersję posiłku, spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznicy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: tasteaway