Aromatyczny i rozpływający się w ustach łosoś z piekarnika. Przepis krok po kroku
Łosoś jest smaczna i zdrową rybą, której w naszej diecie nie powinno zabraknąć. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste. Wystarczy dodać czosnek, by wyszedł delikatny i aromatyczny. Zmieszajcie 2 ząbki z topionym masłem i sokiem z cytryny, a będzie zachwyceni.
Łosoś należy do ryb tłustych, które idealnie sprawdzają się w wersji z pieca. Zamiast więc smażyć filety w panierce, przygotujcie prosty sos maślany z dodatkiem czosnku. Tak aromatycznego i delikatnego mięsa ryby dawno nie jedliście. Skusicie się?
Przepis na aromatycznego łososia z pieca
Składniki:
-
300 g filetu z łososia ze skórą lub bez
-
2 ząbki czosnku
-
sok wyciśnięty z 1 większej cytryny + 1 cały owoc
-
4 łyżki rozpuszczonego masła
-
1 łyżka płynnego miodu
-
świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Oczyszczony filet łososia oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie umieszczamy go na wyłożonej folią aluminiową blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Obok i na rybie układamy pokrojoną w plasterki cytrynę. Masło rozpuszczamy w rondelku, wyłączamy kuchenkę i dodajemy do niego miód. Mieszamy składniki, a gdy się połączą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Połową sosu polewamy łososia.
Pieczemy rybę przez 10-12 minut, a następnie smarujemy resztą sosu. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 210 stopni Celsjusza i włączamy opcję grillowania. Po kolejnych 10-15 minutach łosoś będzie gotowy.
Z wierzchu powinien się nieco zrumienić. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną. Łosoś z pieca najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z wody i grillowanymi szparagami . Poza sezonem koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na surówki do ryby .
Wskazówka: jeśli chcemy, by ryba była lżejsza, sos przygotujmy na bazie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Miód możemy zastąpić syropem klonowym lub z agawy.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
-
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
-
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: nietylkopasta