Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników
Surówka z kapusty z dodatkiem miodu, sezamu i sosu sojowego będzie pysznym dodatkiem do obiadu, azjatyckich potraw, a także do dań z grilla. Surówka jest kolorowa i pełna smaku. Doprawiona szczypiorkiem lub świeżą kolendrą dosłownie rozpływa się w ustach.
Surówka azjatycka zachwyca smakiem i charakterem. Orientalne dodatki świetnie łączą się z biała kapustą, marchewką i porem. Surówka jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że każdy będzie prosił o dokładkę.
Do surówki koniecznie dodajmy kawałek świeżego imbiru. Imbir wzmocni smak całego dania. Przysłowiową wisienką na torcie jest sezam, który dodaje orzechowej, słodkiej nuty. Cała surówka jest doskonale wyważona i smakuje jak z chińskiej lub tajskiej restauracji.
Kuchnia azjatycka słynie z wyraźnie dobrawionych, często pikantnych dań. Jeśli również lubimy pikantne potrawy, do surówki dodajmy posiekaną papryczkę chili. Surówkę po przygotowaniu podajmy od razu. Możemy przechowywać ją również w lodówce, jednak po czasie będzie o wiele pikantniejsza.
Azjatycka surówka z kapusty z dodatkiem miodu, sezamu i sosu sojowego
Składniki:
-
1/4 główki kapusty białej
-
biała część pora
-
2 marchewki
-
papryczka chili (opcjonalnie)
-
2 cm korzenia imbiru
-
2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry, szczypiorku lub natki pietruszki
-
łyżeczka płynnego miodu
-
łyżka sosu sojowego
-
łyżeczka soku z limonki
-
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
-
kilka łyżek sezamu
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z kapusty? Będzie pysznym dodatkiem do obiadu
Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski. Por posiekaj drobno, zetrzyj na tarce marchewki i korzeń imbiru. Do surówki dodaj również posiekaną zieleninę i papryczkę chili, jeśli lubisz pikantne dania.
Miód wymieszaj z sosem sojowym, olejem, sokiem z limonki, wlej do surówki, dokładnie wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i oprósz sezamem.
Surówka będzie świetnym dodatkiem do wielu dań, np. do soczystych filetów z kurczaka , szaszłyków, wieprzowiny, a także do każdej potrawy azjatyckiej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na smażoną wołowinę z ryżem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
-
Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
Źródło: lekcjewkuchni