Smakosze.pl Przepisy Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników
canva/YelenaYemchuk

Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników

3 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z kapusty z dodatkiem miodu, sezamu i sosu sojowego będzie pysznym dodatkiem do obiadu, azjatyckich potraw, a także do dań z grilla. Surówka jest kolorowa i pełna smaku. Doprawiona szczypiorkiem lub świeżą kolendrą dosłownie rozpływa się w ustach.

Surówka azjatycka zachwyca smakiem i charakterem. Orientalne dodatki świetnie łączą się z biała kapustą, marchewką i porem. Surówka jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Do surówki koniecznie dodajmy kawałek świeżego imbiru. Imbir wzmocni smak całego dania. Przysłowiową wisienką na torcie jest sezam, który dodaje orzechowej, słodkiej nuty. Cała surówka jest doskonale wyważona i smakuje jak z chińskiej lub tajskiej restauracji.

Kuchnia azjatycka słynie z wyraźnie dobrawionych, często pikantnych dań. Jeśli również lubimy pikantne potrawy, do surówki dodajmy posiekaną papryczkę chili. Surówkę po przygotowaniu podajmy od razu. Możemy przechowywać ją również w lodówce, jednak po czasie będzie o wiele pikantniejsza.

Azjatycka surówka z kapusty z dodatkiem miodu, sezamu i sosu sojowego

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty białej

  • biała część pora

  • 2 marchewki

  • papryczka chili (opcjonalnie)

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry, szczypiorku lub natki pietruszki

  • łyżeczka płynnego miodu

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżeczka soku z limonki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • kilka łyżek sezamu

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty? Będzie pysznym dodatkiem do obiadu

Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski. Por posiekaj drobno, zetrzyj na tarce marchewki i korzeń imbiru. Do surówki dodaj również posiekaną zieleninę i papryczkę chili, jeśli lubisz pikantne dania.

Miód wymieszaj z sosem sojowym, olejem, sokiem z limonki, wlej do surówki, dokładnie wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i oprósz sezamem.

Surówka będzie świetnym dodatkiem do wielu dań, np. do soczystych filetów z kurczaka , szaszłyków, wieprzowiny, a także do każdej potrawy azjatyckiej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na smażoną wołowinę z ryżem, smacznego.

Surówka z kapusty
canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekcjewkuchni

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy