Smakosze.pl Porady Babcia dodaje do zupy ogórkowej egzotyczny składnik. Rodzina się krzywiła, a później robiła tak samo
Canva / MariaBrzostowska

Babcia dodaje do zupy ogórkowej egzotyczny składnik. Rodzina się krzywiła, a później robiła tak samo

23 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Prezentujemy zupełnie nowe oblicze zupy ogórkowej. Niezwykła receptura wyszła spod ręki najlepszej kucharki. Babcinym sposobem na nadanie popularnej zupie niezwykłej kremowej konsystencji jest dodanie do niej awokado. Pozornie kontrowersyjny pomysł skutkuje wyjątkowym smakiem.

Dodatek awokado do zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa charakteryzuje się zdecydowaną, kwaśną nutą. Nie każdemu aż tak intensywny smak będzie pasował. Dodatek kremowego awokado złagodzi potrawę i sprawi, że nabierze ona zupełnie innego, nieco łagodniejszego wyrazu. Kto raz wypróbuje ten trik od babci, ten długo nie wróci do klasycznego przepisu.

Często praktykowanym sposobem na zbalansowanie kwaśności ogórków w zupie jest dodatek serka topionego. Taki produkt jednak nie należy do najzdrowszych i zawiera sporo podejrzanych składników. Awokado jest w 100 procentach naturalne, a do tego bardzo korzystne dla naszego organizmu. Jego dodatek w zupie ogórkowej to same plusy.

Nigdy nie wyrzucaj obierek po ziemniakach. Zrób z nich cudowny obiad za grosze

Przepis na aksamitną zupę ogórkową z niezwykłym dodatkiem

Składniki:

  • 5-6 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić delikatną zupę ogórkową z dodatkiem awokado?

Cebulę oraz czosnek do zupy ogórkowej obierz i drobno posiekaj . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Oba warzywa wrzuć na gorący i tłuszcz i podsmażaj, często mieszając .

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę . Dodaj je do zawartości patelni. Smaż całość jeszcze kilka minut, a następnie przełóż do dużego garnka .

Warzywa na zupę ogórkową zalej bulionem . Zagotuj i trzymaj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie . W międzyczasie ogórki obierz i zetrzyj na tarce, a miąższ z awokado pokrój na niewielkie kawałki .

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do garnka awokado wraz z ogórkami . Gotuj zupę ogórkową jeszcze przez kilka chwil. Następnie wyłącz gaz i odstaw potrawę na 15-20 minut, aby nieco przestygła .

Po upływie wymaganego czasu zupę ogórkową zabiel śmietanką . Dopraw ją także do smaku solą i pieprzem . Na koniec całość zmiksuj na krem za pomocą ręcznego blendera . Gotową potrawę ponownie podgrzej i podawaj z grzankami, świeżą bagietką lub innymi ulubionymi dodatkami . Magda Gessler swoją ogórkową przygotowuje w niecodzienny sposób . W zupie autorstwa Makłowicza znajdziecie zaskakująco pyszny składnik .

krojenie awokado.png
Canva / kittimages
Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku
Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy