Smakosze.pl

canva/Rmcarvalho; screen z filmu na kanale YouTube Michał Wrzosek

Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem

23 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ryż jest dobrym dodatkiem do obiadu. Jednak nieodpowiednio przygotowany może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak wskazuje dietetyk, winna jest przede wszystkim nieodpowiednia temperatura, w której przechowujemy go tuż po przyrządzeniu. Podpowiadamy, jak uniknąć problemów.

Jak przechowywać ugotowany ryż?

Ryżu nie powinniśmy pozostawiać zbyt długo w temperaturze pokojowej. Według eksperta w takich warunkach już w 2 godziny w produkcie mogą namnożyć się oporne na wysokie temperatury bakterie Bacillus cereus, które doprowadzają do zatrucia pokarmowego. Nie pomoże zatem ponowne ogrzanie produktu.

Co więc zrobić, by uchronić swoje zdrowie? Najlepiej szybko ostudzić ugotowany ryż — np. rozkładając go na płaskim talerzu — i przenieść do lodówki, uprzednio pakując produkt w szczelny pojemnik. Tak zabezpieczony będzie zdatny do spożycia jeszcze przez 2 dni.

Ryż można także zamrozić. Do tego celu świetnie sprawdzą się zarówno woreczki strunowe, jak i pojemniki plastikowe. Porcje produktu należy bowiem szczelnie zamknąć, by nie wyschły. Przed użyciem warto je rozmrozić w lodówce, choć wrzucenie do potrawy i ogrzanie też będzie skuteczne.

Smażony ser Tomasza Strzelczyka

Weź twaróg i wrzuć na patelnię. Strzelczyk pokazał przepis na zapomniany przysmak

CZYTAJ DALEJ

Czego jeszcze unikać, gotując ryż?

W sklepach dostępne są produkty w woreczkach, które mają ułatwić nam przygotowanie ziarna. Nie są one jednak zbyt dobrym wyborem. Przyrządzany w nich ryż często skleja się i trudno go szybko wystudzić.

Co więcej, trudno jest dozować ilość produktu. Nawet jeśli rozetniemy opakowanie, by wydobyć ziarna, generujemy niepotrzebne śmieci, których przetworzenie jest kłopotliwe. Nierzadko pakowany ryż jest też znacznie droższy niż opakowanie zbiorcze.

Jak podawać ugotowany ryż?

Z porad dietetyka wynika, że najlepiej od razu po przyrządzeniu. Białe ziarno będzie pasowało zarówno do sosów czy gulaszy, jak i do zupy pomidorowej . Wiele osób do daje go też do farszu na gołąbki .

My szczególnie polecamy słodką odsłonę ryżu — z jabłkami stanowi znakomity deser. Zachęcamy też do przyjrzenia się polecanemu przez ekspertów ryżowi czarnemu . Nie każdy jeszcze o nim słyszał, a ma wiele zalet.

Źródło: YT/ Michał Wrzosek

 

Jajecznica na parze

Zapomnij o oleju i maśle. Ten patent na jajecznicę bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
Chleb Mikołaja Kopernika

Piekarze odtworzyli przepis na chleb, którym zajadał się Mikołaj Kopernik. Kluczowe są 2 składniki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >