Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku
Pierogi ruskie są nie lada rarytasem. Warto je od czasu do czasu urozmaicić i dodać nieco natki pietruszki. Zaproponowany przez Magdalenę dodatek sprawia, że farsz nabiera przyjemnej świeżości i jest niesamowicie aromatyczny. Spróbujecie?
Przepis na pierogi ruskie z natką pietruszki
Składniki na ciasto:
- 500 g uniwersalnej mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 30 ml oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 750 g twarogu półtłustego
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 większe cebule
- 1 spory pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować pyszne pierogi ruskie? Magdalena dodaje natkę pietruszki
Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarła. W międzyczasie sporządzamy ciasto na pierogi ruskie. Na stolnicę przesiewamy mąkę i formujemy z niej kopczyk.
Dodajemy sól oraz olej. Ostrożnie mieszając przy pomocy drewnianej łyżki, wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy dłonią, podsypując odrobiną mąki, jeśli masa będzie zbyt lepka.
Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy, by odpoczęło — najlepiej na około 20 minut. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy i łączymy z pokruszonym twarogiem. Dodajemy lekko ostudzona cebulę, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na koniec wsypujemy opłukaną i posiekaną natkę pietruszki (bez gałązek). Ciasto dzielimy na 3 porcje, a każdą kolejno rozwałkowujemy na cienki. Wykrawamy kółka, które wypełniamy farszem. Zlepione pierogi ruskie gotujemy w osolonym wrzątku przez około minutę o wypłynięcie na powierzchnię.
Jak podać pierogi ruskie?
Pierogi ruskie świetnie smakują z okrasą z boczku. Jeśli nie mamy ochoty na mięsne dodatki, sprawdzi się też pyszna karmelizowana cebula albo kwaśna śmietanka doprawiona świeżo mielonym pieprzem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne pierogi. Polecamy słodką odsłonę z makiem, którą można podać nie tylko w Wigilię. Być może skusi was też prosty patent na pierogi ruskie w wersji wegańskiej.
Źródło: YT/MagdalenkoweFrykasy