Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube MagdalenkoweFrykasy

Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku

23 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi ruskie są nie lada rarytasem. Warto je od czasu do czasu urozmaicić i dodać nieco natki pietruszki. Zaproponowany przez Magdalenę dodatek sprawia, że farsz nabiera przyjemnej świeżości i jest niesamowicie aromatyczny. Spróbujecie?

Przepis na pierogi ruskie z natką pietruszki

Składniki na ciasto:
  • 500 g uniwersalnej mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 większe cebule
  • 1 spory pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Ryż może szkodzić

Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pyszne pierogi ruskie? Magdalena dodaje natkę pietruszki

Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarła. W międzyczasie sporządzamy ciasto na pierogi ruskie. Na stolnicę przesiewamy mąkę i formujemy z niej kopczyk.

Dodajemy sól oraz olej. Ostrożnie mieszając przy pomocy drewnianej łyżki, wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy dłonią, podsypując odrobiną mąki, jeśli masa będzie zbyt lepka.

Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy, by odpoczęło — najlepiej na około 20 minut. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy i łączymy z pokruszonym twarogiem. Dodajemy lekko ostudzona cebulę, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na koniec wsypujemy opłukaną i posiekaną natkę pietruszki (bez gałązek). Ciasto dzielimy na 3 porcje, a każdą kolejno rozwałkowujemy na cienki. Wykrawamy kółka, które wypełniamy farszem. Zlepione pierogi ruskie gotujemy w osolonym wrzątku przez około minutę o wypłynięcie na powierzchnię.

Jak podać pierogi ruskie?

Pierogi ruskie świetnie smakują z okrasą z boczku . Jeśli nie mamy ochoty na mięsne dodatki, sprawdzi się też pyszna karmelizowana cebula albo kwaśna śmietanka doprawiona świeżo mielonym pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne pierogi. Polecamy słodką odsłonę z makiem , którą można podać nie tylko w Wigilię. Być może skusi was też prosty patent na pierogi ruskie w wersji wegańskiej .

Pierogi ruskie z natką pietruszki są pyszne.png
canva/Vaobullan

Źródło: YT/MagdalenkoweFrykasy

Smażony ser Tomasza Strzelczyka

Weź twaróg i wrzuć na patelnię. Strzelczyk pokazał przepis na zapomniany przysmak

CZYTAJ DALEJ
Chleb Mikołaja Kopernika

Piekarze odtworzyli przepis na chleb, którym zajadał się Mikołaj Kopernik. Kluczowe są 2 składniki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >