Babcia pokazała mi jak mrozić jagody. Ten szczegół sprawia, że się nie sklejają
Mrożone jagody nie raz przydadzą się poza sezonem. Babcia pokazała mi jak zabezpieczyć owoce, by nie skleiły się ze sobą. Nie byłam świadoma, że wystarczy jedna prosta czynność. Koniec z kłopotliwymi bryłkami lodu.
Jagody warto mrozić
Owoce jagodowe są niezwykle cenne. Borówka leśna nie stanowi wyjątku i warto zabezpieczyć się na czas, gdy o świeży produkt będzie bardzo trudno. Co roku staram się mrozić letnie owoce, by zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Odkąd moja babcia pokazała mi jak uniknąć sczepiania się owoców ze sobą, moje zapasy ułatwiają mi dbanie o urozmaiconą dietę również w chłodniejszych miesiącach. Dzielę umyte owoce na porcje i korzystam z jej cennej wskazówki.
Rozłóż jagody i osusz je
Sekretem dobrze zamrożonych owoców — i w zasadzie jakiegokolwiek produktu, który nie jest zupą, pastą czy potrawką — jest zachowanie odstępu między poszczególnymi okazami i usunięcie nadmiaru wilgoci z ich powierzchni. Patent znany z mrożenia pierogów sprawdzi się również w przypadku jagód.
Borówki nie mogą się ze sobą stykać, więc osuszone sztuki musimy wysypać na tacę. Teraz wystarczy już tylko umieścić ją w zamrażalniku na płasko i poczekać 1-2 godziny, by owoce trochę stwardniały. Wtedy wsypujemy je do woreczków ze struną i zamykamy. W takim stanie przetrwają nawet kilka miesięcy i nie staną się wielką bryłą z lodem.
Jak wykorzystać mrożone jagody?
Przechowywane w chłodzie owoce, podobnie jak świeże można wykorzysta do deserów np. jako dodatek do sernika . Jeszcze lepszym pomysłem jednak będzie użycie go do owocowego koktajlu — nawet rozmrażanie nie będzie konieczne, jeśli macie dobry blender.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na przysmaki z jagodami świeżymi. Koniecznie spróbujcie słodkich pierogów z leśną borówką . Być może skusi was też receptura na domowe jagodzianki — nie tylko dzieciom się spodobają.
Źródło: polki