Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koleżanka przesłała mi najlepszy przepis na pierogi z jagodami. Ten dodatek do owoców to prawdziwa rewelacja

Koleżanka przesłała mi najlepszy przepis na pierogi z jagodami. Ten dodatek do owoców to prawdziwa rewelacja

Pierogi z jagodami
Screen z filmu na kanale YouTube Gabrysia Modzelewska

Pierogi z jagodami są znakomitym pomysłem na letni słodki obiad. Przepis, który otrzymałam od mojej koleżanki, zaskakuje dodatkiem kaszy manny do farszu. Dzięki niej jednak owoce nie rozklejają ciasta, a pierogi stają się bardziej sycące. Zapomnicie o wyciekającym soku.
 

Przepis na znakomite pierogi z jagodami

Wykonanie letniej wersji tradycyjnego dania nie jest trudne, choć wymaga nieco wprawy, bo brzegi ciasta należy dokładnie skleić a jagody dobrze umyć i wprawnie zmieszać z pozostałymi składnikami farszu. Wysiłek mimo wszystko się opłaci — domownicy zjedzą te pierogi w okamgnieniu i poproszą o dokładkę.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 600 g świeżych jagód
  • 90 g kaszy manny
  • 40 g cukru lub cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym
Wrzuć skorupki po jajkach do blendera i odpal na pełną moc. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co się stanie

Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Dodajcie kaszę mannę

Zaczynam od przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu przesiewam mąkę pszenną do dużej miski. Dodaję sól, wodę oraz olej rzepakowy i dokładnie mieszam wszystkie składniki łyżką.

Gdy masa nieco ostygnie, przystępuję do wyrabiania jej dłonią. Jednolite ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na czas robienia farszu. Jagody myję pod bieżącą wodą. Dodaję cukier lub mieszankę cukru z cukrem wanilinowym oraz suchą kaszę mannę. Ostrożnie łączę składniki, by nie uszkodzić zbytnio owoców.

Ciasto na pierogi dzielę na 2-3 części, a każdą, z którą w danej chwili nie pracuję, przykrywamy ściereczką. Rozwałkowuję na cieniutki placek, z którego wykrawam niezbyt duże krążki. W każdym umieszczam porcję jagód i zlepiam.

Tak przygotowane pierogi z jagodami gotuję w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty liczone od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Dokładnie odsączamy z wody przed podaniem.

Jak podać pierogi z jagodami?

Idealnym dodatkiem do przysmaku z letnimi owocami jest słodka śmietanka. W wersji wegańskiej wystarczy podać śmietankę kokosową. Można podać pierogi z jagodami polane zrumienioną na niewielkiej ilości masła klarowanego lub margaryny bułką tartą z odrobiną cukru.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z jagodami. Owoce świetnie pasują np. do racuchów. Będą też doskonałym dodatkiem do sernika na zimno z galaretką wykonanego podobnie jak w tym przepisie.

Pierogi z jagodami biją na głowę te z truskawką.png
canva/olgakr