Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Leczo i kapuśniak zdetronizowane. Teraz wśród znajomych hitem jest zupa gołąbkowa

Leczo i kapuśniak zdetronizowane. Teraz wśród znajomych hitem jest zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zupa gołąbkowa jest prosta w przygotowaniu. Proste połączenie włoskiej kapusty, pomidorów, mięsa mielonego i ryżu na głowę bije leczo czy słodki kapuśniak. Nie kosztuje przy tym zbyt wiele. Musicie spróbować.

Przepis na znakomitą zupę gołąbkową

Inspirowana uwielbianym polskim daniem prosta zupa na bazie włoskiej kapusty z mięsem mielonym i ryżem będzie idealna na obiad. Jest aromatyczna i sycąca, a jej zrobienie nie wymaga wiele czasu. Warto spróbować.

Składniki:

  • pół główki włoskiej kapusty
  • 2,5 litra bulionu np. warzywnego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g ryżu parabolicznego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki majeranku
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • natka pietruszki wedle uznania
Rozenek pomija ten składnik gotując rosół. Dla niektórych to niedopuszczalne

Jak zrobić zupę gołąbkową? Będzie lepsza niż popularne danie

Zaczynamy od poszatkowania kapusty włoskiej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej warzywo.

Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz mięso i podsmażamy na średnim ogniu, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie wrzucamy kapustę oraz marchew i chwilę podgrzewamy. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Zupę gołąbkową gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Wsypujemy opłukany ryż i kontynuujemy przyrządzanie, aż zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.

Wskazówka: zastępując mięso przyrządzonym w bulionie warzywnym granulatem sojowym, znacząco obniżycie jej koszt i przygotujecie danie w pełni wegańskie.

Jak podać zupę gołąbkową?

Danie najlepiej smakuje, gdy wzbogaci się je o świeżą, posiekaną natkę pietruszki. Można też zaserwować do niej chrupiącą bagietkę lub kromkę chleba razowego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować sycącą pomidorową z soczewicą. Być może skusi was też sezonowa zupa z cukinii.

Zupa goląbkowa jest pyszna.png
canva/sbossert