Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozenek pomija ten składnik gotując rosół. Dla niektórych to niedopuszczalne

Rozenek pomija ten składnik gotując rosół. Dla niektórych to niedopuszczalne

Rosół bez mięsa Małgorzaty Rozenek
canva/PingPongCat; IG/IG/m_rozenek

Rosół cieszy się dużą popularnością. Choć tradycyjna zupa przygotowywana jest na mięsie, są sposoby, by pominąć ten składnik. Tak robi Małgorzata Rozenek, a jej danie jest chwalone przez jej bliskich. Sprawdziliśmy, jak radzi sobie z nadaniem smaku potrawie.
 

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek

Choć wielu smakoszy uważa, że rosół bez mięsa nie istnieje, niejedna doświadczona w gotowaniu osoba udowodniła już, że jest to możliwe. I to bez straty smaku.

Prezenterka telewizyjna Małgorzata Rozenek podzieliła się recepturą, która z pewnością przekona was do porzucenia składnika, który nie służy ani zdrowiu, ani planecie. Zupa jest tania, smaczna i prosta w przygotowaniu. Musicie przynajmniej raz spróbować.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pół niewielkiego selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • kawałek średniego pora
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone grzyby np. prawdziwki
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • natka pietruszki wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Biedronka pokazała, jak się u nich pracuje. Ludzie nie wytrzymali. „Tyrania, mobbing i nic więcej”

Jak przygotować rosół? Małgorzata Rozenek rezygnuje z mięsa

Zaczynamy od umycia wszystkich warzyw poza cebulą i obrania ich, jeśli tego wymagają. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą.

Wrzucamy grzyby suszone zmiażdżony dłonią czosnek oraz przyprawy w kawałku i doprowadzamy całość do wrzenia. Dalej gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny.

Bezpośrednio po zagotowaniu dodajemy opaloną w płomieniu palnika lub skarmelizowaną na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką cebulę. Na koniec rosół bez mięsa odcedzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół bez mięsa?

Bezmięsny rosół Małgorzaty Rozenek najlepiej smakuje z makaronem oraz pokrojoną w talarki marchewką. Dla aromatu warto też dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrym pomysłem będzie też skorzystanie z domowej przyprawy maggi na bazie lubczyku.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na bezmięsne wersje dań zwykle zawierających ten składnik. Sprawdźcie koniecznie znakomite pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu. Być może skusi was też tani i prosty w wykonaniu strogonow z kotletami sojowymi.

Rosół bez mięsa jest pyszny.png
canva/Dar1930

Źródło: Fakt