Babcia Stasia robiła leniwe jak nikt inny. Stara notatka ujawniła jej sekret. Kluski wychodzą cudownie delikatne
Babcine kluski leniwe zawsze smakowały najlepiej. Przepis babci Stasi ujawnił tajemnicę sposób przygotowania rozpływającego się w ustach rarytasu. Nie są nim wyszukane składniki — z zapisków wynika, że kluczowy jest dobrze zmielony twaróg.
Przepis babci Stasi oparty jest na 4 produktach, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jak więc przygotować smakowite kluski leniwe? Przede wszystkim wybrać odpowiedni twaróg. Używając tłustego i dobrze zmielonego nabiału zrobimy danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Przepis na kluski leniwe według babci Stasi
Składniki:
-
2 jaja
-
500 g tłustego twarogu
-
1-2 szklanki mąki pszennej
-
szczypta soli
Opcjonalne dodatki:
-
podsmażana na maśle bułka tarta i cukier
-
truskawki ze śmietaną
Jak zrobić kluski leniwe? Babcia Stasia zna najlepszy sposób
Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Wkładamy go do miski. Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy je do sera wraz ze szklanką mąki. Wsypujemy nieco soli.
Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy masę, dodając nieco mąki — tylko tyle, ile potrzeba do zagęszczenia jej w stopniu pozwalającym na formowanie klusek. Ubijamy pianę z białek, po czym przenosimy ją do przyrządzonego wcześniej ciasta.
Wsypujemy jeszcze trochę mąki i ponownie wyrabiamy. Z ciasta przygotowujemy wałek o średnicy 2 cm i kroimy go na kawałki o podobnej długości. Kluski leniwe gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Po pomysły na inne znane wam z czasów dzieciństwa smakołyki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny patent na kluski szare . Być może też skusicie się na pełen orzechów i ciasteczek blok czekoladowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
-
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da