Blok czekoladowy jak dawniej. Deser ze starego zeszytu zachwyca do dziś
Chcecie sobie przypomnieć smak dzieciństwa? Przygotujcie blok czekoladowy jak dawniej. Ten deser ze starego zeszytu smakował kiedyś, zachwyca i dziś. Jest dość słodki i sycący, dlatego na raz nie da się go dużo zjeść. Jednak możecie być pewni, że zniknie z formy o wiele szybciej, niż się tego spodziewacie.
Blok czekoladowy to deser znany z czasów PRL-u. Trudno wtedy było kupić cokolwiek słodkiego, o czekoladzie już nie wspominając. Wymyślono więc deser, który dawał namiastkę czekolady. I trzeba przyznać, że był on naprawdę smaczny. Pora więc przypomnieć sobie przepis na ten dawny specjał.
Przepis na blok czekoladowy
Składniki:
25 dag masła lub margaryny
1/2 szklanka wody
1,5 szklanki cukru
4 czubate łyżki ciemnego kakao
40 dag mleka w proszku
paczka herbatników
ewentualnie bakalie
Przygotowanie bloku czekoladowego
W rondelku umieść masło, cukier i wodę. Podgrzej je, aż składniki rozpuszczą się i całość się zagotuje.
Wtedy zestaw rondelek z ognia i wsyp do niego mleko w proszku i kakao. Całość mieszaj, aż powstanie gładka masa.
Herbatniki pokrusz, dodaj do masy, wymieszaj. Możesz też dodać ulubione bakalie, np. rodzynki, pokrojone figi, suszone morele.
Dobrze ciepłą masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyrównaj wierzch, wystudź, a potem wstaw do lodówki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przysmaki PRL-u. Sprawdź, jak zrobić ciastko Wuzetkę, a także poznaj przepis na ciastka orzeszki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną
Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: przyslijprzepis