Babcia zawsze robiła na zimę cały zapas. Mikstura rozgrzewa i pomaga w walce z infekcjami
Ten eliksir na zimę jest nie do pobicia. Bogaty w witaminy okaże się niezastąpionym produktem w walce z przeziębieniem. Przygotowanie napoju z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu okaże się nieskomplikowane, a w dodatku zajmie chwile. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Doskonały kompot z jabłek na zimę
Jednym z ulubionych przetworów babci jest kompot z jabłek na zimę. Owocowy napój był nie tylko smaczny, ale też miał wiele zalet. Jedną z tych najważniejszych są jego prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że ten kompot wystarczy rozrobić z gorącą wodą i pić w ciągu dnia.
Dzięki temu nie tylko łagodniej przejdziesz przeziębienie, ale też wzmocnisz swoją odporność. Przepis jest banalny, a przygotowanie to pestka. O tym, jak przygotować ten cenny napój oraz jakie składniki będą ci potrzebne, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Z czego zrobić kompot z jabłek na zimę?
Głównym składnikiem tego kompotu są przede wszystkim jabłka. Aby napój wyszedł idealny i cenny dla zdrowia, potrzebny jest między innymi cynamon. Ta popularna przyprawa poprawia odporność, działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Warto przyjmować go jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy i zakażeń dróg oddechowych. Sprawdź ją dokładnie, a z całą pewnością nie pominiesz żadnego produktu. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzi z kanału Obżarciuch , który znajdziesz w dalszej części artykułu.
Składniki:
- 2,5 kg jabłek
- 3 l wrzątku
- 2 łyżki cukru do każdego słoika
- 2 goździki do każdego słoika
- ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu do słoika
- 1 l wody
- sok z wyciśniętej cytryny
Przepis na kompot z jabłek na zimę
Przygotowanie kompotu rozpocznij wymieszania wody z sokiem z cytryny w misce. Umyj jabłka. Następnie obierz je i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Pokrój je w ćwiartki i włóż do miski z wodą, dzięki czemu nie ściemnieją.
Odsącz je i włóż do słoików. Do każdego z nich wsyp po dwie łyżki cukru, ⅓ łyżeczki cynamonu oraz po dwa goździki. Całość zalej wrzątkiem i szczelnie zakręć słoiki.
Umieść je w garnku, zalej wodą i pasteryzuj przez 25 minut. Słoiki pozostaw do wystygnięcia, a później przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Spożywaj go zimą, rozcieńczając z wodą.
Sprawdź, czego nie kupować w sklepie rybnym . Sprawdź też babciny sposób na jesienny dżem .