Smakosze.pl Przepisy Babcia zawsze robiła na zimę cały zapas. Mikstura rozgrzewa i pomaga w walce z infekcjami
Fot. YouTube/Obżarciuch

Babcia zawsze robiła na zimę cały zapas. Mikstura rozgrzewa i pomaga w walce z infekcjami

24 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten eliksir na zimę jest nie do pobicia. Bogaty w witaminy okaże się niezastąpionym produktem w walce z przeziębieniem. Przygotowanie napoju z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu okaże się nieskomplikowane, a w dodatku zajmie chwile. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.

Doskonały kompot z jabłek na zimę

Jednym z ulubionych przetworów babci jest kompot z jabłek na zimę. Owocowy napój był nie tylko smaczny, ale też miał wiele zalet. Jedną z tych najważniejszych są jego prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że ten kompot wystarczy rozrobić z gorącą wodą i pić w ciągu dnia.

Dzięki temu nie tylko łagodniej przejdziesz przeziębienie, ale też wzmocnisz swoją odporność. Przepis jest banalny, a przygotowanie to pestka. O tym, jak przygotować ten cenny napój oraz jakie składniki będą ci potrzebne, dowiesz się z dalszej części tekstu.

pokrojone jabłka.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Układam kiełbasę na ziemniakach i zalewam tą mieszanką. Kolacja na ciepło, jak się patrzy

Z czego zrobić kompot z jabłek na zimę?

Głównym składnikiem tego kompotu są przede wszystkim jabłka. Aby napój wyszedł idealny i cenny dla zdrowia, potrzebny jest między innymi cynamon. Ta popularna przyprawa poprawia odporność, działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Warto przyjmować go jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy i zakażeń dróg oddechowych. Sprawdź ją dokładnie, a z całą pewnością nie pominiesz żadnego produktu. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzi z kanału Obżarciuch , który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
  • 3 l wrzątku
  • 2 łyżki cukru do każdego słoika
  • 2 goździki do każdego słoika
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu do słoika
  • 1 l wody
  • sok z wyciśniętej cytryny

Przepis na kompot z jabłek na zimę

Przygotowanie kompotu rozpocznij wymieszania wody z sokiem z cytryny w misce. Umyj jabłka. Następnie obierz je i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Pokrój je w ćwiartki i włóż do miski z wodą, dzięki czemu nie ściemnieją.

Odsącz je i włóż do słoików. Do każdego z nich wsyp po dwie łyżki cukru, ⅓ łyżeczki cynamonu oraz po dwa goździki. Całość zalej wrzątkiem i szczelnie zakręć słoiki.

Umieść je w garnku, zalej wodą i pasteryzuj przez 25 minut. Słoiki pozostaw do wystygnięcia, a później przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Spożywaj go zimą, rozcieńczając z wodą.

Sprawdź, czego nie kupować w sklepie rybnym . Sprawdź też babciny sposób na jesienny dżem .

kompot w słoiku.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Unia Europejska wkrótce zadecyduje. Chodzi o kebaby
Wsyp do gorącej zupy z dyni. Zbijesz cholesterol i wzmocnisz odporność
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy