Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Ta ryba dostępna jest w każdym sklepie. Częste spożywanie uszkadza układ nerwowy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.09.2024 22:00

Ta ryba dostępna jest w każdym sklepie. Częste spożywanie uszkadza układ nerwowy

puszki ryb w sklepie
Fot. Shutter/StudioPortoSabbia

Amerykanie mówią na niego „kurczak mórz”. To rzeczywiście popularna ryba, którą łatwo kupić. Czy jednak warto ją jadać? Tak, ale nie zawsze.

Więcej zdrowych ryb

Porównanie tuńczyka do kurczaków ma wiele sensu. Nie chodzi o smak czy zastosowania – mięso tej ryby jest akurat dość ciemne i, jak to z rybami bywa, delikatne i mało łykowate. Jest też wszechobecne, często przetwarzane, bardzo lubiane oraz popularne. A to już cechy, które skojarzenie z kurczakiem wręcz narzucają.

I tak, często się zdarza, że jadamy tuńczyka z puszki. Nadaje się on do sałatek, na farsze czy do past na kanapki. To także z tej ryby pochodzi jedna z najwykwintniejszych rybnych potraw – steki, które przyrządzić można i jadać podobnie jak te wołowe. 

steki z tuńczyka

Rtęć w tuńczyku

Nasuwa się więc pokusa, by tuńczykiem naprawiać błąd, jakim w naszej diecie jest niedostateczna ilość ryb. I w zasadzie nie jest to zły pomysł. Tuńczyk, jak każda ryba, ma wiele wartościowych składników odżywczych, w tym takich, które najłatwiej pobrać właśnie z tej kategorii produktów.

Do składników takich należą witaminy z grupy B, a także witamina D. Tę ostatnią chętnie suplementujemy, tymczasem jedząc ryby możemy łatwo podawać ją w naturalny sposób. Z tuńczyka będziemy też mieli sporo magnezu, fosforu, potasu, a przede wszystkim selenu. Niestety zawiera także rtęć.

Czy tuńczyk jest zdrowy

Mięso tuńczyka rzeczywiście ma w składzie dość wysoką zawartość rtęci. Znajduje się on w surowcu w postaci metylortęci, która przedostając się do mózgu, uszkadza układ nerwowy i powoduje poważne problemy neurologiczne. Podobnie jest z wadami płodowymi, które mogą powstawać w łonie matki na skutek jedzenia tej ryby. Prócz powstrzymania się przed konsumpcją w ciąży warto też pamiętać, by jadać wyłącznie przebadanego tuńczyka.

Jaka jest więc bezpieczna dla zdrowia porcja tuńczyka? Dorosła osoba nie powinna jeść ryby w puszce częściej niż raz na 10-14 dni. U dzieci natomiast czas się wydłuża i wynosi 3, a nawet 5 tygodni. Odstęp czasowy jest konieczny, by nie doszło do odkładania się rtęci w organizmie. 

Wypróbuj też przepisy na doskonały schab i idealną zupę grzybową.

surowe tuńczyki