Smakosze.pl Porady Babcia zdradziła mi jak ukorzenia każdą roślinę. Ten środek wszyscy mają w kuchni
Fot. Shutterstock/La Huertina De Toni

Babcia zdradziła mi jak ukorzenia każdą roślinę. Ten środek wszyscy mają w kuchni

13 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Cały mój dom pełen jest roślin. Wyznaję prostą zasadę, że w każdym domostwie powinno znaleźć się przynajmniej kilka roślin. Nie tylko zdobią wnętrza, ale wiele z nich dodatkowo oczyszcza powietrze.

Ja stawiam na klasykę i rosną u mnie zamiokulkasy, monstery, draceny i paprocie. Czasami mam ochotę na nowe okazy, jednak ceny w kwiaciarniach potrafią być zaporowe. Wtedy z pomocą przychodzi mi patent, który wyjawiła mi moja babcia. Dzięki niemu mogę ukorzenić niemal wszystkie rośliny.

Zrób to przed ukorzenianiem

Aby mieć pewność, że sadzonki czy szczepki dobrze się ukorzenią, trzeba zadbać o kilka rzeczy. Wszystkie narzędzia, którymi się posługujemy przy pozyskiwaniu sadzonek, muszą być dobrze odkażone. Szczególnie tyczy się to nożyc czy sekatorów, którymi tnie się rośliny. Osobiście odkażam je najczęściej we wrzątku, ale spirytus również się sprawdza.

Ponadto trzeba zwrócić uwagę na miejsce, w jakim roślina jest obcinana. Niektóre mają korzenie powietrzne i w tym przypadku o wiele lepiej jest pozyskać sadzonkę z powietrznym korzeniem.

Sadzonka z korzeniami
Fot. Shutterstock/ Sadzonka po ukorzenia
Nie panieruj schabowych w bułce tartej. Jest lepszy sposób

Przepis na środek do ukorzeniania roślin

Moja babcia jest prawdziwą ekspertką nie tylko od kuchni, ale również od roślin. W jej domu są dziesiątki różnych gatunków i każdy z nich rośnie perfekcyjnie. Kiedyś zdradziła mi swój sposób na ukorzenianie się .

Okazało się, że stosuje bardzo prostą mieszankę — wystarczy trochę miodu i letniej wody. W litrze wody rozpuszcza jedną łyżkę słodkiego specyfiku.

Miód i woda do ukorzeniania roślin

W takiej miksturze moja babcia trzyma rośliny 24 godziny. Według niej bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości miodu chronią rośliny, a skryte w nim wartości odżywcze przyspieszają rozwój sadzonki.

Co tak naprawdę stoi za sukcesem tego eliksiru, ciężko mi stwierdzić. Wiem jednak jedno-on naprawdę działa. Moje sadzonki błyskawicznie zaczęły puszczać korzonki.

Sadzonka z korzeniami
Fot. Shutterstock/ Sadzonka po ukorzenia
Weź rybę, pokrój w paski i zalej sosem, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej
Jutro Lidl rozda klientom miód za symboliczną złotówkę. Wystarczy spełnić 1 warunek
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy