Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź rybę, pokrój w paski i zalej sosem, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.09.2024 15:50

Weź rybę, pokrój w paski i zalej sosem, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

ryba w sosie
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Rybę jadamy w piątek, ale warto częściej po nią sięgać. Smaczna i zdrowa będzie idealna na obiad. Pieczoną rybę w sosie i pod pierzynką z sera żółtego zrobisz w niezwykle prosty sposób. Ten przepis każdy powinien poznać. 

Pieczona ryba w sosie na obiad

Warto pamiętać o jedzeniu ryb i sięgać po nie nawet 2-3 razy w tygodniu. Dostarczą nam kwasów omega- 3 i witamin: A, D, E i B. Ryby są też smaczne i warto podać je na obiad, czy kolację. Zwykle je smażymy, ale ryba wprost z piekarnika też jest pyszna i zdrowa.

Podana w znakomitym sosie śmietanowym i pod pierzynką z sera żółtego, zachwyci niejednego smakosza. Danie jest znakomite i bardzo proste w przygotowaniu. Warto poznać przepis na wyborną pieczoną rybę w sosie. Podobną recepturę znajdziemy na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ryba na obiad.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Weź gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Za ten patent należy się order

Jak przygotować pieczoną rybę w sosie?

Składniki:

  • 400 g filetowanej ryby, np. dorsza
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 2 jajka 100 g sera żółtego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia ryby na nieduże kawałki. Blachę 18 na 24 cm posmaruj olejem i ułóż w niej rybę. Oprósz ją solą i pieprzem. Do miski wbij jajka, dołóż musztardę, wlej śmietankę i dokładnie połącz składniki.

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dołóż do jajek ze śmietanką. Składniki wymieszaj i sosem zalej rybę w blasze. Wygładź powierzchnię dania i blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po upływie tego czasu ryba pieczona jest gotowa do podania. 

Ryba pieczona poleca się na obiad

Ryba pieczona w sosie wychodzi smaczna i delikatna. Kremowy sos i serowa pierzynka sprawiają, że danie jemy z prawdziwą przyjemnością. Tak przygotowana rybę można podać na obiad z ulubioną surówką, pieczywem lub ziemniakami.

Zaletą tego przepisu jest łatwość i szybkość przygotowania. Z kilku składników wyczarujesz doskonały obiad z rybą w roli głównej. Danie możesz też podać na ciepłą kolację. Każdy taki posiłek zje z przyjemnością i poprosi o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak z 4 składników przygotować smaczną zapiekankę. Polecaliśmy przepis Tomasza Strzelczyka na chleb w rękawie. 

ryba na obiad.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Źródło: YouTube/Smaczny.tv

Tagi: Ryba Sos Przepis