Babcie zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki nim wychodziły chrupkie
Babcie zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki nim wychodziły chrupkie. Chodzi oczywiście o liście czarnej porzeczki, które nadawały ogórkom także ciekawego smaku. Warto więc poeksperymentować z mniej pospolitymi dodatkami, bo przetwory tylko na tym zyskają.
Kiszone ogórki od lat są najpopularniejszym przetworem robionym na zimę. Uwielbia je większość Polaków, a kupić takich, jak domowe w zasadzie nie sposób. Na dodatek ich przygotowanie jest całkiem proste. Trzeba tylko wybrać odpowiedniej jakości surowiec, dorzucić kilka składników, zalać solanką i odstawić do ukiszenia.
Tradycyjnymi składnikami dodawanymi do kiszonych ogórków są: czosnek, koper i korzeń chrzanu. Niektórzy sięgają też po liście chrzanu, a można także po liście dębu, winorośli, wiśni i czarnej porzeczki. Te ostatnie chętnie wykorzystywały nasze babcie, bo zapewniały ogórkom doskonały smak i lepszą trwałość. Podobnie zresztą działają pozostałe liście.
Przepis na kiszone ogórki jak u babci
Składniki:
-
2 kg niedużych ogórków gruntowych
-
1 główka czosnku
-
kawałek świeżego korzenia chrzanu
-
4 gałązki kopru z nasionami
-
4 liście czarnej porzeczki
-
4 liście wiśni lub winorośli
-
2 l wody
-
3 łyżki soli niejodowanej
Przygotowanie kiszonych ogórków
Ogórki dokładnie umyj, osusz. Ząbki czosnku przekrój na pół. Korzeń chrzanu obierz, podziel na 4 części. Liście porzeczki i wiśni opłucz, osusz.
Do wyparzonych słoików wrzuć po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz po liściu porzeczki i wiśni. Słoiki ciasno wypełnij ogórkami. Powciskaj między nie kawałki kopru.
Wodę zagotuj z solą, lekko ją przestudź. Dobrze ciepłą zalej ogórki w słoikach, tak by były całkowicie przykryte solanką.
Słoiki zakręć, pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Gdy woda zmętnieje, słoiki z ogórkami wynieś w chłodne i ciemne miejsce. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki po kaszubsku , a także na ogórki po indyjsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
-
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania
-
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu