Babcine pieczone drożdżowe pierogi z dodatkiem kapusty
Pieczone pierogi są doskonałym pomysłem na ciepły i smaczny obiad. Wybornie smakują z barszczem czerwonym i zachwycą każdego fana kuchni polskiej. Nadzienie z kapusty i grzybów idealnie komponuje się z delikatnym ciastem drożdżowym. Musicie tego spróbować.
Nie ma chyba smakosza, który odmówiłyby porcji pysznych pierogów . Proponowaliśmy wam już pyszne pierogi ruskie w wersji bez nabiału oraz wyborne zapiekane pierogi z farszem z sera żółtego i pieczarek . Tym razem zdradzamy przepis na klasyczny kapuściano-grzybowy farsz zamknięty w aksamitnym cieście drożdżowym. Skusicie się?
Przepis na babcine pierogi pieczone z kapustą
Z podanych produktów wyjdzie wam około 40 pierogów.
Składniki na farsz:
-
800 g odciśniętej kapusty kiszonej
-
40 g suszonych grzybów
-
150 g cebuli
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki pszennej typ 450
-
250 ml letniego mleka
-
1 jajo
-
1 żółtko
-
40 ml oleju rzepakowego
-
30 g świeżych drożdży
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
-
1 jajko
-
czarnuszka
-
kminek
Przygotowanie farszu:
Suszone grzyby dokładnie płuczemy i moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy je do miękkości, czyli około pół godziny. Odcedzamy, studzimy i drobno kroimy.
Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją niewielką ilością wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości, czyli około 35 minut.
Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy z wody i wyjmujemy przyprawy. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju przez około 5 minut — powinna się zeszklić.
Następnie dodajemy do niej pokrojone grzyby i kapustę. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem i smażymy jeszcze przez 5 minut.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Drożdże kruszymy wprost do miski i dodajemy cukier. Wlewamy 50 ml mleka oraz wsypujemy łyżkę mąki. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie przykrywamy miskę i odstawiamy ją na kwadrans w ciepłe miejsce.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę i mleko, sól oraz jaja i mieszamy. Gdy wstępnie się połączą, wlewamy olej, ponownie łączymy.
Następnie wyrabiamy ciasto na obsypanym mąką blacie. Proces kończymy, gdy ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie pierogów:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, podsypując mąką. Ponownie odkładamy je, by odpoczęło — tym razem na kwadrans. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 3 milimetrów i wycinamy krążki o średnicy około 9 centymetrów.
Każdy krążek ciasta delikatnie rozciągamy w dłoniach i nakładamy na niego łyżkę farszu. Sklejamy brzegi ciasta, a gotowe pierogi układamy na oprószonym mąką blacie. Po skończeniu lepienia początkowe sztuki wyrobu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia — zdążyły już podrosnąć na blacie.
Przed włożeniem do piekarnika pokrywamy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami przypraw wedle uznania. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/rzoze19
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: uwagababciagotuje