Babciny patent na pyszny rosół. Sekret tkwił w zaskakującym szczególe
Rosół jest aromatyczną i wyjątkowo sycącą zupą, którą lubi wielu smakoszy. Sekretem jego wyjątkowego aromatu jest przyrządzanie go zawsze w tym samym garnku, którego używa się tylko do gotowania tego dania. Babciny patent nie ma sobie równych. Danie zawsze się udaje, a smak urzeka.
Rosół doczekał się już wielu wersji. Proponowaliśmy wam przygotowanie tej smacznej zupy zarówno w bezmięsnej , jak i w pełnej charakteru, wzbogaconej ostrą papryczką mięsnej odsłonie. Tym razem przedstawiamy wam najprostszy sposób na delikatny rosół drobiowy. Wzorem naszych babć przygotujcie garnek i spróbujcie, jak smakuje klasyka. Nie raz jeszcze do niej wrócicie.
Przepis na wyborny babciny rosół
Składniki:
-
1 ćwiartka kurczaka
-
1 drobiowa porcja rosołowa
-
3 spore marchewki
-
1 średnia pietruszka
-
1 średnia cebula
-
ćwiartka niedużego selera
-
kawałek średniego pora
Przyprawy:
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu czarnego
-
gałązka lubczyku lub natki pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wkładamy oczyszczone mięso. Gotujemy je przez 30 minut, zbierając powstające szumy przy pomocy łyżki cedzakowej. Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają.
Cebulę pozbawiamy zewnętrznej łupiny i opalamy nad palnikiem. Dodajemy ją do garnka wraz z pozostałymi warzywami i przyprawami w kawałku. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do garnka.
Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez pół godziny. Rosół doprawiamy do smaku solą oraz, a następnie usuwamy warzywa. Podajemy z makaronem oraz świeżo posiekaną natka pietruszki. Jeśli lubimy, możemy wkroić ugotowaną marchew.
Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: przyslijprzepis, mamadu
Zapraszamy na nasz Instagram