Smakosze.pl Przepisy Babciny patent na pyszny rosół. Sekret tkwił w zaskakującym szczególe
canva/Elena Photo

Babciny patent na pyszny rosół. Sekret tkwił w zaskakującym szczególe

9 kwietnia 2022

Rosół jest aromatyczną i wyjątkowo sycącą zupą, którą lubi wielu smakoszy. Sekretem jego wyjątkowego aromatu jest przyrządzanie go zawsze w tym samym garnku, którego używa się tylko do gotowania tego dania. Babciny patent nie ma sobie równych. Danie zawsze się udaje, a smak urzeka.

Rosół doczekał się już wielu wersji. Proponowaliśmy wam przygotowanie tej smacznej zupy zarówno w bezmięsnej , jak i w pełnej charakteru, wzbogaconej ostrą papryczką mięsnej odsłonie. Tym razem przedstawiamy wam najprostszy sposób na delikatny rosół drobiowy. Wzorem naszych babć przygotujcie garnek i spróbujcie, jak smakuje klasyka. Nie raz jeszcze do niej wrócicie.

Przepis na wyborny babciny rosół

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka

  • 1 drobiowa porcja rosołowa

  • 3 spore marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • 1 średnia cebula

  • ćwiartka niedużego selera

  • kawałek średniego pora

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • gałązka lubczyku lub natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wkładamy oczyszczone mięso. Gotujemy je przez 30 minut, zbierając powstające szumy przy pomocy łyżki cedzakowej. Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają.

Cebulę pozbawiamy zewnętrznej łupiny i opalamy nad palnikiem. Dodajemy ją do garnka wraz z pozostałymi warzywami i przyprawami w kawałku. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do garnka.

Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez pół godziny. Rosół doprawiamy do smaku solą oraz, a następnie usuwamy warzywa. Podajemy z makaronem oraz świeżo posiekaną natka pietruszki. Jeśli lubimy, możemy wkroić ugotowaną marchew.

Aromatyczny rosół skusi każdego
Aromatyczny rosół skusi każdego

Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, mamadu

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy