Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni
Babciny przepis na dynię w occie jest niezwykle prosty. Sekretem smaku jest zalewa z dodatkiem aromatycznych goździków, octu, cukru i ziela angielskiego. Przetwory z dyni są tak smaczne, że znikają błyskawicznie z każdej spiżarni.
Sezon na dynię już się rozpoczął i potrwa mniej więcej do końca października, czyli do pierwszych przymrozków. Z dyni przygotujemy wiele pyszności, między innymi zupy, sałatki, a także ciasta i przetwory na zimę, w tym właśnie dynię w occie, która oczaruje smakiem każdego.
Dynia w occie przygotowana według tradycyjnej, babcinej receptury jest idealna jako przekąska lub dodatek do zimnej płyty. Dynia jest słodko- kwaśna z wyczuwalną nutą goździków, jest przepyszna. Dynię przed wkładaniem do słoików musimy zblanszować, wtedy będzie idealnie miękka.
Przed przygotowywaniem dyni w occie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Muszą być sterylnie czyste, żeby na przetworach nie pojawiła się pleśń. Zblanszowaną dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Przetworów nie pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i czekamy, aż powoli ostygną, a zakrętki będą wklęsłe.
Dynia w occie do słoików na zimę, smakołyk jako pierwszy zniknie ze spiżarni
Składniki:
-
dynia
Składniki na zalewę:
-
6 szklanek wody
-
15 goździków
-
szklanka octu
-
3/4 szklanki cukru
-
5 ziaren ziela angielskiego
Babcia Róża robi najlepszą dynię w occie, zachwyty są gwarantowane
W większym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, obierz skórę, wyjmij pestki. Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody.
Gdy woda z dynią ponownie zacznie się gotować, szybko wyjmij warzywo przy pomocy łyżki cedzakowej i od razu przełóż je do umytych i wyparzonych słoików. Przygotuj zalewę: wlej wodę do garnka, dodaj ocet, cukier, goździki i ziele angielskie i gotuj, aż cukier się rozpuści, a zalewa zacznie wrzeć.
Gorącą zalewę przelej do słoików z dynią, zakręć i postaw do góry dnem. Słoiki przykryj ściereczką lub kocem, żeby za szybko nie traciły temperatury. Po całkowitym ostygnięciu, słoiki przestaw do spiżarni.
Z dyni zrobisz nie tylko przetwory i zupę. Upiecz wyśmienitą szarlotkę , będzie idealna na jesienny deser. Dodatek dyni do klusek śląskich sprawi, że będą wyglądać obłędnie, a ich smak zachwyci każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
-
Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana
-
Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki
Źródło: m.wielkiezaarcie