Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na zupę fasolówkę jak za dawnych lat
canva/Solnuha, Getty Images

Babciny przepis na zupę fasolówkę jak za dawnych lat

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa fasolowa jest prawdopodobnie najbardziej sycącą zupą, jaką można znaleźć w kuchni polskiej. Poniższa receptura pozwoli wykonać ją w taki sam sposób, jak gotowała ją babcia. Jeden kęs pozwoli ci cofnąć się do dawnych lat.

Zupa fasolowa nie może być mylona z grochówką, choć konsystencja obu jest bardzo podobna. Fasolówka jest jednak znacznie bardziej sycąca, a także ma o wiele intensywniejszy smak.

Przygotowanie jej może wydawać się skomplikowane z uwagi na ilość dodatków, jakie się na nią składają. Większość z nich to jednak przyprawy, dlatego proces gotowania jest wbrew pozorom banalnie łatwy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę fasolówkę

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • pół selera

  • 1 pietruszka

  • 4 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 2 litry wody

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki mąki

  • kość schabowa

Zacznij od namoczenia fasoli w wodzie przez cały dzień, aby spęczniała. Po namoczeniu odcedź ją, włóż do garnka i zalej 2 litrami świeżej wody. Gotuj ją najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym.

Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa obrane, umyte oraz pokrojone w kostkę do garnka. Dorzuć kość schabową wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Gotuj zupę przez 40 minut na małym ogniu.

Pod koniec, gdy wszystkie warzywa są miękkie, dopraw zupę majerankiem. Zagęść ją odrobiną mąki wymieszanej z wodą. Smacznego.

Zupa fasolowa

Źródło: canva/szaffy, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy