Smakosze.pl Przepisy Babciny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki
canva/pixelshot

Babciny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki

24 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zmiękczanie kapusty do gołąbków bywa niekiedy trudnym zadaniem. Czasem bywa w końcu tak, że liście z łatwością rozrywają się przy najsłabszym dotyku - dlatego prezentujemy babcine sposoby, aby tego uniknąć. Wystarczy jednak gotować je w dużym garnku, co ułatwi ich wyciąganie.

Gołąbki stanowią bardzo częsty wybór obiadowy dla tysięcy Polaków. Uwielbiamy przecież delikatną kapustę, w którą zawinięty jest pyszny i sycący mięsny farsz.

Niestety mnóstwo ludzi obawia się ich przygotowania, gdyż myślą, że kapusta rozpadnie się, a same gołąbki nie wyjdą odpowiednio smaczne. Mamy na to jednak rozwiązanie.

Jak gotować kapustę na gołąbki?

Na samym początku należy zerwać z główki kapusty wierzchnie liście, które często są obite, rozerwane i zwyczajnie mało apetyczne. Następnie umyj kapustę, aby usunąć brud.

Aby uniknąć rozrywania, należy użyć dużego garnka, który pomieści duże warzywo, a także da wystarczająco dużo przestrzeni, aby móc manewrować oderwanymi liśćmi.

Gdy woda się ugotuje, dodaj do niej łyżkę cukru i włóż kapustę. Obracaj nią co kilka minut, by temperatura równomiernie się rozłożyła pomiędzy wszystkimi liśćmi.

Jak obrobić liście kapusty?

Liście są gotowe, gdy uginają się pod naciskiem palca. Teraz wystarczy je delikatnie oderwać od reszty i przekładać na talerz lub sitko, jeśli nie chcesz, żeby woda zebrała się w naczyniu.

Gdy liście ostygną, warto także odkroić z nich nerw, który biegnie od nasady. Jest on bardzo twardy i nie zmięknie odpowiednio podczas duszenia złożonych gołąbków.

Jeśli preferujesz bardziej delikatne gołąbki, nie korzystaj z klasycznej białej kapusty. Zamiast niej użyj młodą kapustę, która znacznie lepiej pasuje do mięsa.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o najlepszej kapuście do gołąbków. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na omlet z kapustą włoską.

Młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Ekaterina79, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy