Smakosze.pl Przepisy Babka wielkanocna Strzelczyka to mistrzostwo smaku. Lepszej nie jadłem
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Babka wielkanocna Strzelczyka to mistrzostwo smaku. Lepszej nie jadłem

18 marca 2025

Kiedy zbliżają się święta Wielkiejnocy, każdy kucharz stara się mieć dla nas przepis na tradycyjne dania na ten okres. Nie inaczej jest u Tomasza Strzelczyka. Nasz ulubiony kucharz podzielił się swoim sposobem na babę wielkanocną.

Babka wielkanocna Strzelczyka

Przepis Strzelczyka jest rzeczywiście niezwykły i rzadko spotykany. Najciekawszy jest jeden składnik, którego kucharz używa w przepisie. Jest to marcepan.

Ta plastyczna masa z migdałów i cukru to od wieków podstawa cukiernictwa. Można przygotować ją w domu, ale bez problemu daje się ją także kupić. Na co dzień w sklepach znajdziemy ją głównie w postaci cukierków, ale w sieci kupimy też cukierniczą masę marcepanową w blokach .

czekolada na babce
Fot. youtube.com/oddaszfartucha
Wyjmij z osłonki i zapiecz z tym składnikiem. Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc

Babka z marcepanem

Ciasto Strzelczyka nie jest więc typową babką drożdżową. Mimo to, dobrze przygotowane jest lekkie i puszyste. Po wierzchu kucharz proponuje wykończyć je czekoladowym ganache , czyli czekoladą rozpuszczoną z masłem i śmietanką.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 250 g masła masła
  • 200 g marcepanu
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Kilka kropel olejku migdałowego
  • Kasza manna do wysmarowania formy
kąpiel wodna
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Babka na Wielkanoc

200 g masła w temperaturze pokojowej i cukier puder przekładamy do misy miksera. Mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przyspieszamy, by ją napowietrzyć.

Na tarce o grubych okach ścieramy marcepan . Dodajemy go do dobrze ubitej masy maślanej. Powoli mieszamy, by się połączyły, i znów przyspieszamy miksowanie.

Do masła dodajemy jajka . Kiedy znów będzie jednolita, dosypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przyprawiamy cukrem waniliowym i aromatem migdałowym.

miksowanie ciasta
Fot. youtube.com/oddaszfartucha

Formę do babki wysmarowujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni , a następnie studzimy przez 20 minut przed wyjęciem z formy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 25 g masła. Powoli dolewamy go niego śmietankę i ciągle mieszamy. Kiedy składniki będą podgrzane i dobrze połączone, dodajemy czekoladę w kawałkach i mieszamy, aż polewa połączy się w jednolitą masę , którą polewamy ciasto .

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z niezwykłym dodatkiem i rosół z zamiennikiem makaronu .

babka z ganache
Fot. youtube.com/oddaszfartucha
Najlepszy przepis na zupę fasolową. Kluczowe są proporcje, tak gotowała moja babcia
TVN zmienia wiosenną ramówkę. Po fali zwolnień przyszedł czas na program MasterChef
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy