Babka wielkanocna Strzelczyka to mistrzostwo smaku. Lepszej nie jadłem
Kiedy zbliżają się święta Wielkiejnocy, każdy kucharz stara się mieć dla nas przepis na tradycyjne dania na ten okres. Nie inaczej jest u Tomasza Strzelczyka. Nasz ulubiony kucharz podzielił się swoim sposobem na babę wielkanocną.
Babka wielkanocna Strzelczyka
Przepis Strzelczyka jest rzeczywiście niezwykły i rzadko spotykany. Najciekawszy jest jeden składnik, którego kucharz używa w przepisie. Jest to marcepan.
Ta plastyczna masa z migdałów i cukru to od wieków podstawa cukiernictwa. Można przygotować ją w domu, ale bez problemu daje się ją także kupić. Na co dzień w sklepach znajdziemy ją głównie w postaci cukierków, ale w sieci kupimy też cukierniczą masę marcepanową w blokach .

Babka z marcepanem
Ciasto Strzelczyka nie jest więc typową babką drożdżową. Mimo to, dobrze przygotowane jest lekkie i puszyste. Po wierzchu kucharz proponuje wykończyć je czekoladowym ganache , czyli czekoladą rozpuszczoną z masłem i śmietanką.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 200 g masła
- 100 g mąki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 250 g masła masła
- 200 g marcepanu
- 150 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Kilka kropel olejku migdałowego
- Kasza manna do wysmarowania formy

Babka na Wielkanoc
200 g masła w temperaturze pokojowej i cukier puder przekładamy do misy miksera. Mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przyspieszamy, by ją napowietrzyć.
Na tarce o grubych okach ścieramy marcepan . Dodajemy go do dobrze ubitej masy maślanej. Powoli mieszamy, by się połączyły, i znów przyspieszamy miksowanie.
Do masła dodajemy jajka . Kiedy znów będzie jednolita, dosypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przyprawiamy cukrem waniliowym i aromatem migdałowym.

Formę do babki wysmarowujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni , a następnie studzimy przez 20 minut przed wyjęciem z formy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 25 g masła. Powoli dolewamy go niego śmietankę i ciągle mieszamy. Kiedy składniki będą podgrzane i dobrze połączone, dodajemy czekoladę w kawałkach i mieszamy, aż polewa połączy się w jednolitą masę , którą polewamy ciasto .
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z niezwykłym dodatkiem i rosół z zamiennikiem makaronu .
