Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden makaron i pierogi. Na święta podam rosół z tymi dodatkami
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.03.2025 08:50

Żaden makaron i pierogi. Na święta podam rosół z tymi dodatkami

rosół
Fot. Canva/ArtCookStudio

Chcesz podać rosół na świąteczny obiad? Skorzystaj z naszego przepisu. Dzięki wyśmienitym dodatkom lubiana zupa zyska nieco inny smak. Zostanie on doceniony przy wielkanocnym stole. 

Rosół z pieczarkami i pulpecikami na Wielkanoc

Lubisz rosół i chcesz go podać na Wielkanoc? Skorzystaj z tej receptury. Dzięki niej ugotujesz rosół z pieczarkami i delikatnymi pulpecikami. Król zup zyska lekko pieczarkowy smak, a pulpeciki z mięsa gotowanego rozpłyną się w ustach. 

Taki rosół jest w sam raz na Wielkanoc. Pyszny, aromatyczny i ze znakomitymi dodatkami będzie smakował podczas świątecznego obiadu. Ugotujesz go w prosty sposób, z którego często korzystam. Wychodzi zupa, że palce lizać. 

rosół
Fot. Canva/yipengge
Wlej to do wody przed gotowaniem jajek. Po 5 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak ugotować rosół z pieczarkami i pulpecikami?

Składniki:

  • ½ kg szpondra wołowego z kością
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki kawałek selera
  • 1 por
  • opalana cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 6 pieczarek
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Składniki na pulpeciki:

  • szponder, marchewka, grzybki z rosołu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i zostaw na godzinę. Po tym czasie wylej wodę i zalej mięso świeżą wodą. Gotuj 15 minut i zbieraj szumowiny. Następnie zmniejsz ogień, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj bez przykrycia 3 godziny tak, by rosół ledwie “pyrkał”.

Po tym czasie uzupełnij wodę, która wyparowała i dodaj sól oraz pieprz. Odcedź płyn, a grzybki, mięso i marchewkę zostaw do ostygnięcia. Te składniki zmiel i wbij do nich jajko. Wsyp bułkę tartą. Wszystko wymieszaj i  formuj pulpeciki. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do rosołu. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Rosół najlepszy na Wielkanoc

Gdy rosół będzie się już gotował, pulpeciki obtocz w mące i dodaj je do zupy. Gotujemy rosół jeszcze 3 minuty od wypłynięcia pulpecików. Możesz zupę od razu podawać. Będzie smakować posypana natką pietruszki. Rosół w takim wydaniu ma delikatnie pieczarkowy smak, a pulpeciki sprawiają, że jest jeszcze bardziej apetyczny. 

Dlatego polecam ten przepis. Ugotuj taki rosół na Wielkanoc, a sprawisz radość rodzinie. Zupa jest znakomita i u mnie w domu cieszy się zawsze dużym powodzeniem

Sprawdź sposób na wyjątkowe pisanki oraz przepis lepszy, niż klasyczne schabowe.

rosół
Fot. Canva/Azurita