Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjmij z osłonki i zapiecz z tym składnikiem. Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.03.2025 12:50

Wyjmij z osłonki i zapiecz z tym składnikiem. Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc

biała kiełbasa
Fot. Canva

Oto niezwykle szybki i bardzo prosty przepis na świąteczne danie. Biała kiełbasa zmienia się w dzięki niemu w obiad na Wielkanoc z prawdziwego zdarzenia. Tymczasem sposób jest niezwykle łatwy – wystarczy połączyć dwa składniki.

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Nie wiadomo dlaczego biała kiełbasa zrosła się z Wielkanocą tak mocno, że teraz kojarzy nam się głównie ze świętami. Niektórzy przypuszczają nawet, że jako biała była dawno temu uważana za postną. Tymczasem jej kolor wynika jedynie z tego, że w produkcji nie używa się soli peklowej.

Jak by jednak nie było, to dobrze zmielone mięso wieprzowe może być nie tylko przekąską i dodatkiem do zupy. Kiedy „odzyskać” z kiełbasy mięsną wkładkę, otrzymujemy ciekawie przyprawiony produkt, któremu można nadać różne oblicza. Jednym z nich jest taki obiad na Wielkanoc.

danie z białej kiełbasy
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
TVN zmienia wiosenną ramówkę. Po fali zwolnień przyszedł czas na program MasterChef

Świąteczny obiad

Przepis ten przedstawia Damian na kanale Kuchnia od kuchni, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Podkreśla on, że na całym świecie właśnie w ten sposób wykorzystuje się białą kiełbasę – nie jako gotową potrawę we flaku, a jedynie źródło zmielonego mięsa.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg białej kiełbasy
  • 4 żółtka jajek
  • Opcjonalnie: czosnek i majeranek do smaku
kotlety z białej kiełbasy
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

Obiad z białej kiełbasy

Kiełbasę rozbieramy, a mięso przekładamy do miski. Wyrabiamy je na gładką masę. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku.

Zmielone mięso dzielimy na cztery równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę. Spłaszczamy i w środku robimy zagłębienie, jak w klusce śląskiej, tylko większe, by pomieściło żółtko.

mięso z białej kiełbasy
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut. Wyjmujemy blachę, nie wyłączając piekarnika.

Do zagłębienia każdego z kotletów nakładamy po wybitym żółtku. Danie odkładamy do piekarnika na kolejne kilka minut. Ważne, by żółtko było ścięte z wierzchu, ale płynne w środku.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z niezwykłym dodatkiem i zupę fasolową.

danie z białej kiełbasy z surówką
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni