Smakosze.pl Przepisy Bajecznie pyszne gołąbki bez grama kapusty
Scena z filmu zamieszczonego na kanale SkutecznieTV na You Tube

Bajecznie pyszne gołąbki bez grama kapusty

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chcesz sporządzić gołąbki, lecz w sklepie zabrakło ładnej główki kapusty? Nie martw się, ponieważ z poniższym przepisem zrobisz je bez konieczności dodawania tego warzywa. Co więcej, jest on znacznie łatwiejszy od receptury na klasyczne gołąbki.

Gołąbki bez kapusty mogą wydawać się kulinarnym purystom czymś niesłychanym, jednak wystarczy spróbować tej potrawy, aby zupełnie zmienić swoje zdanie. Z pewnością domownicy także będą zachwyceni.

Jeśli nie chcesz przygotowywać potrawy z mięsem, zamień je na szklankę soczewicy i dopraw sos odrobiną wędzonej papryki w proszku. Taki substytut jest praktycznie niezauważalny w smaku od zwykłego mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki bez kapusty

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • szklanka ryżu

  • 1 jajko

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 0.5 litra passaty

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 szklanka tartego żółtego sera

Zacznij od ugotowania ryżu na półtwardo. Cukinię umyj i pokrój ją w plastry grubości 1 cm. Do miski wrzuć mięso, siekaną na drobno cebulę, rozgnieciony czosnek oraz suszony majeranek. Zamieszaj masę.

Do mięsa dodaj ryż oraz jajko i ponownie dokładnie zamieszaj. Na każdy krążek cukinii wykładaj porcję masy, a następnie układaj je jeden po drugim w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.

Do passaty dosyp słodką paprykę, bazylię, sól oraz pieprz, a następnie zalej nią zawartość naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. 15 minut przed końcem posyp danie tartym serem. Smacznego.

Zapiekane gołąbki bez kapusty

Źródło: canva/donstock, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy