Smakosze.pl Przepisy Banalny, bajecznie aksamitny sernik z 4 składników
canva/bhofack2, Getty Images

Banalny, bajecznie aksamitny sernik z 4 składników

3 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Większość przepisów na sernik zawiera mnóstwo pozycji, które jak się okazuje, nie zawsze są potrzebne. Poniższy przepis dowodzi, że nawet korzystając jedynie z 4 składników, można upiec pyszne i aksamitne ciasto.

Sernik jest uwielbianym na całym świecie ciastem, więc nikogo nie powinna dziwić tak duża ilość najróżniejszych przepisów. Dzisiaj prezentujemy recepturę na sernik z 4 składników, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Za większość smaku odpowiada skondensowane mleko, które nadaje ciastu wspaniałej słodyczy.

Sernik, dzięki ogromnej różnorodności przepisów oraz możliwości dostosowania ich do własnych potrzeb, jest jednym z najbardziej lubianych ciast na świecie. Polacy mają wobec niego szczególnie ciepłe emocje.

Przepis na sernik z 4 składników

Składniki:

  • 1 kg twarogu

  • 500 g mleka skondensowanego

  • 6 jajek

  • 3 budynie waniliowe

Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce umieść twaróg, dodaj do niego żółtka oraz budynie waniliowe. Wymieszaj je ze sobą mikserem.

Następnie powolnym i cienkim strumieniem wlewaj skondensowane mleko. Cały czas miksuj masę mikserem na najmniejszych obrotach. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Połącz masę z połową białek szpatułką. Po wymieszaniu dodaj drugą połowę piany i jeszcze raz delikatnie połącz. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do pieca na 40 minut. Zmniejsz temp. w piekarniku do 140 stopni Celsjusza i piecz kolejne 40 minut. Ciasto studź przy uchylonych drzwiach piekarnika. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/1550539, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy