Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Esencjonalny rosół z resztek po pieczonym kurczaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.03.2022 01:00

Esencjonalny rosół z resztek po pieczonym kurczaku

rosół
canva/gbh007, Getty Images

Rosół można gotować na różnych rodzajach mięs. Drobiowy jest delikatniejszy w smaku i ma złocisty kolor. Wołowy charakteryzuje się zdecydowanym smakiem i bursztynową barwą. Dziś zdradzimy wam jednak przepis na rosół z resztek po pieczonym kurczaku. Jest esencjonalny i pełen aromatu. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. Będzie smacznie, a w waszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Klasyczny przepis na rosół mówi, by surowe mięso zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu, do momentu, aż się zagotuje. Potem trzeba usunąć szumowinę, dodać warzywa i przyprawy i całość gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny.

Przepis na rosół z resztek po pieczonym kurczaku przyrządza się podobnie. Różnica jest jednak taka, że można go gotować nieco krócej, a i tak będzie pełen smaku i aromatu.

Esencjonalny rosół z resztek po pieczonym kurczaku

Składniki:

  • resztki pieczonego kurczaka, np. szyja, korpus, skóra, kości

  • 1 duża pietruszka

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 ziarna kardamonu

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu

Resztki kurczaka włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj obraną pietruszkę, marchewki, seler i por, a także listki laurowe, ziarna ziela i kardamonu.

Gotuj na niedużym ogniu, do momentu, aż całość się zagotuje. Potem dodaj opieczoną cebulę, ząbki czosnku i połowę natki pietruszki i gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.

Wywar przecedź, dodaj sos sojowy. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.

Po inne przepisy na rosół zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam recepturę na rosół z kapustą i podrobami, a także na rosół według Anny Lewandowskiej.

resztki pieczonego kurczaka
resztki pieczonego kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram