Smakosze.pl Przepisy Bardziej chrupiący, wyrazisty i obłędnie pyszny. Colesław bez kapusty biję o głowę oryginał
Canva/nicolamargaret

Bardziej chrupiący, wyrazisty i obłędnie pyszny. Colesław bez kapusty biję o głowę oryginał

4 czerwca 2023

Sałatka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek na świecie. Różni się dodatkami, jednak jej podstawowym składnikiem jest zawsze biała kapusta. Proponujemy wersję popularnej sałatki z kalafiorem. Spróbujcie, jest pyszna.

Sałatka Coleslaw, gwiazda wśród sałatek

Sałatkę Coleslaw można spotkać w wielu krajach na świecie. Jest ona popularnym dodatkiem do dań obiadowych . Serwują go sieci restauracji typu fast food i można go kupić w sklepach spożywczych jako gotową sałatkę. Jednak pamiętajmy, że takie gotowe dania mają mnóstwo konserwantów i sztucznych aromatów.

Dlatego lepiej samodzielnie przygotować tę pyszną sałatkę. Jest prosta i nie sprawi nam kulinarnych trudności. Dostarczy nam wielu witamin i pysznych doznań smakowych. Zwykle dodajemy do niej białą kapustę, marchew i cebulę. My proponujemy jednak zastąpić kapustę kalafiorem. Efekt was zaskoczy.

Sprawia, że rosół w sekundę robi się klarowny i nabiera smaku. Dziś nikt jej nie dodaje

Jak zrobić sałatkę Coleslaw z kalafiorem?

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 duża marchew
  • cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kalafior umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć kalafior i marchewkę na tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać w misce, dodać składniki na sos i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Surowy kalafior sparzony wrzątkiem mięknie i smakuje wybornie, w połączeniu z sosem majonezowym smakuje bardzo dobrze. Sałatkę możemy odstawić na 1-2 godziny, żeby nabrała pełniejszego smaku.

Kalafior to bardzo zdrowy dodatek

Kalafior jest niskokaloryczny, ale pełen witamin. Zawiera witaminy C, K, B6, a oprócz tego kwas foliowy, magnez, potas i fosfor. Jedzenie kalafiora zapobiega rakowi piersi i chorobom układu krążenia, wspiera też trawienie. Poza tym zmniejsza ryzyko cukrzycy, udarów i otyłości.

Pisaliśmy o krojeniu kalafiora. Informowaliśmy, że klienci obrywają liście kalafiora w Biedronce.

kalafior
canva

Źródło: knurr.pl, gotujzcukiereczkiem.pl

Zerwij, posiekaj i podsmaż z jajkami. Jajecznica z tym dodatkiem jest wiosennym hitem
Najgorsze miejsce na wylanie zepsutej zupy czy sosu. Prosta droga do zatkanych rur
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy