Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy masowo obrywają liście kalafiora. Odpowiedź Biedronki zaskoczy każdego

Polacy masowo obrywają liście kalafiora. Odpowiedź Biedronki zaskoczy każdego

Biedronka uczy jak zużywać liście kalafiora
canva/MayerKleinostheim; źródło własne

Liście kalafiora w ostatnim czasie stały się popularnym tematem. Po tym, jak jeden z klientów Biedronki poczuł się oszukany, kupując zieloną część warzywa za niemal 10 złotych, dyskont zaproponował dwa przepisy, które pozwolą zagospodarować tę część rośliny. A jest ich znacznie więcej.
 

Biedronka rozwiązuje problem z liśćmi kalafiora

W wielu sklepach czy na straganach kalafior kupuje się na sztuki. Sprzedawcy z bazarku przyzwyczaili nas, że obrywają zielone fragmenty, a my i tak płacimy stałą cenę. Konieczność kupienia warzywa na wagę z liśćmi może zatem oburzyć.

Jednak osoby, które wiedzą, że zielone kawałki też są jadalne, nie będą chciały się ich pozbyć. Taką nadzieję ma przynajmniej Biedronka, która opublikowała na Facebooku wpis zachęcający do wykorzystania uznawanego za odpad fragmentu kalafiora.

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno

Jak wykorzystać liście kalafiora? Biedronka prezentuje przepisy

Obrywanie liści czy ogonków warzyw to trend, który może wiele kosztować zarówno sklepy, jak i klientów. Skuszeni oszczędnością ludzie narażają bowiem żywność na szybsze zepsucie się czy to w sklepie, czy też już w domu. Dyskont z owadem postanowił ustrzec się przed osobami, które mogą przyczynić się do zmarnowania kalafiorów.

Na profilu sklepu na Facebooku pojawiły się dwa proste sposoby na przyrządzenie zielonych kawałków kalafiora. Zaproponowano obgotowanie ich i podduszenie na maśle z dodatkiem czosnku lub zapieczenie w piekarniku po uprzednim zanurzeniu w oliwie z oliwek z przyprawami. Oba sposoby są tak naprawdę świetną bazą do stworzenia o wiele bogatszych posiłków.

Potrawka z liści kalafiora sposobem na resztki

Osoby żywo zainteresowane tematem oszczędzania i praktykami z nurtu zero waste wiele warzyw wykorzystują w całości. Łodygi, obierki czy końcówki są nierzadko głównym elementem dań np. resztkowych bulionów czy potrawek. Jedna z ekspertek w tej dziedzinie zdradziła, że z liści kalafiora przygotowuje pyszną potrawę w stylu indyjskiego curry.

Do duszonych kalafiorowych elementów — przygotowanych podobnie jak sugerują autorzy Biedronki — dodaje warzywa, które ma pod ręką np. cukinię, paprykę czy marchew i dusi je w mleku kokosowym z dodatkiem przypraw takich jak chili, czosnek czy słodka papryka. Aby danie było bardziej pożywne, pod koniec wrzuca jeszcze opłukaną ciecierzycę z puszki. Naszym zdaniem brzmi to pysznie.

Jak jeszcze wykorzystać liście kalafiora?

Miękkie części liści — zwłaszcza jeśli są jędrne i świeże — warto dodawać do sałatek oraz warzywno-owocowych koktajli. Twardsze fragmenty pasują też do zupy jarzynowej, bigosu czy rosołu (nadadzą słodyczy). Można je także ukisić, korzystając z przepisu na kimchi. Duże liście mogą też być alternatywą dla kapusty w gołąbkach. 

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na przysmaki z kalafiora. Spróbujcie koniecznie pieczonej przekąski w chrupiącej panierce — świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Polecamy także orientalnego kalafiora z przepisu Moniki Mrozowskiej.

Liście kalafiora są jadalne.png
canva/MayerKleinostheim

Źródło: Biedronka, ograniczamsie